Scheepstrakabinet

Agenda

Activiteiten in 2019

29 maart: Informatieavond vrijwilligers
Ieder jaar starten wij weer op met een leuke gezellige avond voor onze vrijwilligers. Op deze avonden leren we elkaar weer wat beter kennen en is er ruimte voor informatieuitwisseling. Ook is er altijd een leuke activiteit aan verbonden. Deze activiteit blijft tot de betreffende avond een geheim…

4 april: Opening nieuwe expositie
Elk jaar wordt de nieuwe expositie feestelijk geopend. Deze avond is speciaal voor genodigden. Daarna is de expositie voor het grote publiek weer geopend.

5 april 2019 tot en met 28 februari 2020: expositie ‘Leren door lezen. Opvoeden op school volgens Ligthart, Scheepstra en Jetses’
In de bekende leesboekjes van Hindericus Scheepstra klinken de pedagogische vernieuwingsidealen door van rond 1900. Volgens die reformpedagogische idealen moesten opvoeders, waaronder onderwijzers, meer rekening gaan houden met de belangstelling en de aard van kinderen. De belangrijkste Nederlandse vertolker van dit reformpedagogisch gedachtengoed was Jan Ligthart, met wie Scheepstra nauw samenwerkte. Uit zijn pedagogische bespiegelingen over opvoeding en onderwijs blijkt dat Ligthart zich op onnavolgbare wijze kon inleven in het kind.

 In deze tentoonstelling ziet u hoe het pedagogisch gedachtengoed van Ligthart via Scheepstra een weg vond in verhaaltjes voor kinderen en hoe de fijnzinnige tekeningen van Cornelis Jetses het gedachtengoed verbeeldden. In de gekozen fragmenten, afkomstig uit boekjes voor leesonderwijs, staat steeds de school en het leren centraal. De school is in de getoonde verhaaltjes een veilige omgeving, waarin niet zozeer schoolse kennis, maar vorming en opvoeding centraal stond. Kinderen leerden door de leesboekjes niet alleen lezen, maar ook over de wereld en over goed en kwaad. Maar misschien waren de belangrijkste lessen van de Grote Drie wel bedoeld voor vaders, moeders en onderwijzers: de pedagogische lessen van Ligthart.

De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen het Scheepstrakabinet, de Cornelis Jetsesstichting, het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht en de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

12 april: Gekleurd Grijs
Gekleurd Grijs is een actief cultuurprogramma voor senioren in Drenthe. In de maand april worden verschillende kunstactiviteiten aangeboden, waar alle senioren aan deel kunnen nemen.

Op 12 april van 14.00 uur – 16.00 uur, wordt daarom een extra activiteit voor 65+ georganiseerd. Voor € 7,50 neemt u weer plaats in de schoolbanken, schrijft u met de griffel en kroontjespen en bekijkt de prachtige documentaire over Scheepstra. De activiteit is inclusief 2 koppen koffie/thee, iets lekkers en een rondleiding.

16 en 25 april: middag georganiseerd voor dementerende mensen
Dit jaar organiseren wij 2 aparte middagen voor dementerende mensen met hun begeleiders. Voor € 7,50 neemt u weer plaats in de schoolbanken, schrijft u met de griffel en kroontjespen en bekijkt de prachtige documentaire over Scheepstra. De activiteit is inclusief 2 koppen koffie/thee, iets lekkers en een rondleiding. Begeleiders hebben gratis entree en betalen slechts € 3,50 voor de versnaperingen.

11 & 17 april, 8 & 15 & 22 & 29 mei, 5 & 12 & 19 juni: Rondje om de Brink
De groepen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld maken deze maanden kennis met het leven van vroeger, zo rond 1910. Door de verhalen van Ot en Sien en de familie Kymmel leren de leerlingen hoe mensen vroeger woonden, speelden, naar school gingen en welke rol het geloof speelde. Daarbij speelde de tegenstelling tussen arm (Ot en Sien) en rijk (familie Kymmel) een grote rol.

Het erfgoedproject wordt altijd afgesloten met een bezoek aan Het Scheepstrakabinet, Havezathe Mensinghe, de Catharinakerk en museum Kinderwereld tijdens het ‘Rondje om de Brink”. Daar vertellen bevlogen vrijwilligers over het leven van vroeger. De lessen en excursie zijn een initiatief van kunst en cultuur Drenthe en zorgt ervoor dat een hele generatie op school ingewijd worden in het prachtige historische centrum in Roden.

Vriendendag
“Echte vrienden moet je koesteren”.

Het Scheepstra Kabinet is trots op haar vriendenkring. Samen met onze vrienden hebben we het mogelijk gemaakt dat het Scheepstra Kabinet haar deuren opende. Samen met onze vrienden houden we Hindericus en zijn werk in ere. Samen met onze vrienden zorgen we elk jaar weer voor een nieuwe tentoonstelling. Samen met onze vrienden zijn we trots op ons dorp Roden, het dorp van Ot en Sien. Samen met onze vrienden blijven we ontwikkelen en vooruitgaan, met moderne middelen van deze moderne tijd maar ook altijd nemen we u toch even mee, terug naar vroeger, terug naar hoe het was…

En elk jaar organiseert het Scheepstra Kabinet daarom een vriendendag. U bent deze dag om 14.00 uur welkom in het Scheepstra Kabinet. Onze voorzitter zal de middag officieel openen. U kunt deze middag op uw gemak de tentoonstelling bekijken en de nieuwe documentaire over Hindericus Scheepstra. Daarnaast kunt u met ‘De juf op pad’ en halen wij de extra expositie over de ‘verdwenen scholen van Noordenveld’ weer van zolder. Deze was 2 jaar geleden al te zien tijdens de Open Monumentendagen. De middag zal tot 17.00 uur duren en zal een feestelijk karakter hebben.

Eerste zaterdag in juli, september en oktober èn elke zaterdag in augustus: Met de juf op pad
Een prachtig aangeklede juf uit vroegere tijd neemt belangstellenden tijdens een uur durende wandeling mee naar het Roden van toen. De verhalen die ze vertelt gaan over de gebouwen en huizen rond de kerk van Roden. Wat voor functie hadden ze en wat voor interessants is er nu nog over te vertellen. En de vroegere bewoners komen ook aan bod. Mensen als dokter Pieters en de bewoners van de Havezate Mensinge. Ook komen we verschillende beelden/kunstwerken tegen op de route zoals Ot en Sien, Hindericus Scheepstra en het Vasalis monument.

Om de kosten hoeft u het niet te laten. Volwassenen betalen € 6,00. Dit is inclusief wandeling met gids, koffie/thee/ranja met iets lekkers, bezichtiging van het Scheepstra Kabinet en de Scheepstraschool. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten. Zij mogen de route meelopen maar ook onder begeleiding bij het kabinet blijven spelen.

14 en 15 september: Open Monumentendagen: Plekken van plezier
Tijdens de open monumentendagen is de monumentale Scheepstraschool gratis te bewonderen. Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is Plekken van plezier. Meer informatie hierover volgt later.

27 oktober: Oktober Kindermaand
In de hele maand oktober kunnen kinderen gratis naar het Scheepstra Kabinet. Ook is er een extra activiteit op zondag 27 oktober. Wil je weten hoe kinderen vroeger leerden lezen? Hoe ze met een griffel schreven op een lei? (een voorloper van de ipad) Kom het zelf uitproberen in de schoolklas uit 1930 van het Scheepstra Kabinet.

Dit jaar heeft het Scheepstra Kabinet een tentoonstelling over 3 belangrijke mannen van vroeger. Jan Ligthart, Hindericus Scheepstra en Cornelis Jetses werkten vroeger veel samen en hebben prachtige schoolboekjes gemaakt die allemaal in het Scheepstra Kabinet te zien zijn. Meneer Ligthart schreef ook boeken over hoe het onderwijs moest zijn volgens hem. Hindericus Scheepstra bedacht daarna de verhaaltjes en meneer Jetses maakte er mooie tekeningen bij. Aanmelden is niet nodig, je bent de hele middag welkom. Neem je ouders of grootouders mee die kunnen de expositie bekijken terwijl jij lekker knutselt.

14 december: Roder Weihnachtsmarkt
De Roder Weihnachtsmarkt is een Duitse markt met een knipoog naar de feestdagen en wordt georganiseerd i.s.m. de Roder Zakenkring. Een zeer gezellig Weihnachtsmarkt met circa 100 standhouders, diverse koren en orkestjes, een kunstijsbaan van ruim 150 m2 en veel gezellige eet en drink standjes. Van 11 uur tot 18 uur is de markt te vinden in het centrum op de Albertsbaan in Roden.

Ook het Scheepstra kabinet staat hier met rolletjes en kniepertjes en leuke Ot en Sien artikelen. U kunt bij onze kraam lid worden van het Scheepstra Kabinet. Onder de nieuwe leden verloten wij een prachtig kerststuk. De toegang tot de markt is gratis.

Plaatsgevonden activiteiten in 2018
 • 8 december: Roder Weihnachtsmarkt
 • 2 zondagmiddagen in oktober: Oktober Kindermaand
 • 8 en 9 september: Open monumentendagen. Thema Europa
 • 7 juli: cultureel vierluik in het kader van het festival Roden Proeft (met een combinatiekaart met 50% korting bezoekt u het Scheepstra kabinet, Museum kinderwereld, de Havezathe Mensinge en de Catherinakerk)
 • 3 juli: documentaire avond in de Winsinghhof in het kader van Roden Proeft met oa de documentaire van Hindericus Scheepstra
 • eerste zaterdagen in juni, juli, september en oktober èn elke zaterdag in augustus: Met de juf op pad
 • Maanden mei en juni: Rondje om de Brink
 • 11 en 18 april: Gekleurd grijs in Aktie
 • 15 april: Vriendendag
 • 28 Maart: Opening nieuwe expositie ‘Dicht bij huis’ met de première van de documentaire ‘Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien’
 • 9 en 10 maart: NLDoet
 • 16 Februari: Vrijwilligersavond

logo_kvdZoekt u informatie over activiteiten in onze regio dan kunt u terecht op de website van de Kop van Drenthe. Deze site is sinds begin 2014 online. Toeristen en recreanten kunnen hier alle informatie van de regio vinden.