Scheepstrakabinet

Agenda

Activiteiten in 2019

5 april 2019 tot en met 28 februari 2020: expositie ‘Leren door lezen. Opvoeden op school volgens Ligthart, Scheepstra en Jetses’
In de bekende leesboekjes van Hindericus Scheepstra klinken de pedagogische vernieuwingsidealen door van rond 1900. Volgens die reformpedagogische idealen moesten opvoeders, waaronder onderwijzers, meer rekening gaan houden met de belangstelling en de aard van kinderen. De belangrijkste Nederlandse vertolker van dit reformpedagogisch gedachtengoed was Jan Ligthart, met wie Scheepstra nauw samenwerkte. Uit zijn pedagogische bespiegelingen over opvoeding en onderwijs blijkt dat Ligthart zich op onnavolgbare wijze kon inleven in het kind.

In deze tentoonstelling ziet u hoe het pedagogisch gedachtengoed van Ligthart via Scheepstra een weg vond in verhaaltjes voor kinderen en hoe de fijnzinnige tekeningen van Cornelis Jetses het gedachtengoed verbeeldden. In de gekozen fragmenten, afkomstig uit boekjes voor leesonderwijs, staat steeds de school en het leren centraal. De school is in de getoonde verhaaltjes een veilige omgeving, waarin niet zozeer schoolse kennis, maar vorming en opvoeding centraal stond. Kinderen leerden door de leesboekjes niet alleen lezen, maar ook over de wereld en over goed en kwaad. Maar misschien waren de belangrijkste lessen van de Grote Drie wel bedoeld voor vaders, moeders en onderwijzers: de pedagogische lessen van Ligthart.

De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen het Scheepstrakabinet, de Cornelis Jetsesstichting, het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht en de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

11 & 17 april, 8 & 15 & 22 & 29 mei, 5 & 12 & 19 juni: Rondje om de Brink
De groepen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld maken deze maanden kennis met het leven van vroeger, zo rond 1910. Door de verhalen van Ot en Sien en de familie Kymmel leren de leerlingen hoe mensen vroeger woonden, speelden, naar school gingen en welke rol het geloof speelde. Daarbij speelde de tegenstelling tussen arm (Ot en Sien) en rijk (familie Kymmel) een grote rol.

Het erfgoedproject wordt altijd afgesloten met een bezoek aan Het Scheepstrakabinet, Havezathe Mensinghe, de Catharinakerk en museum Kinderwereld tijdens het ‘Rondje om de Brink”. Daar vertellen bevlogen vrijwilligers over het leven van vroeger. De lessen en excursie zijn een initiatief van kunst en cultuur Drenthe en zorgt ervoor dat een hele generatie op school ingewijd worden in het prachtige historische centrum in Roden.

6 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus, 31 augustus, 7 september en 5 oktober: Met de juf op pad
Een prachtig aangeklede juf uit vroegere tijd neemt belangstellenden tijdens een uur durende wandeling mee naar het Roden van toen. De verhalen die ze vertelt gaan over de gebouwen en huizen rond de kerk van Roden. Wat voor functie hadden ze en wat voor interessants is er nu nog over te vertellen. En de vroegere bewoners komen ook aan bod. Mensen als dokter Pieters en de bewoners van de Havezate Mensinge. Ook komen we verschillende beelden/kunstwerken tegen op de route zoals Ot en Sien, Hindericus Scheepstra en het Vasalis monument.

Om de kosten hoeft u het niet te laten. Volwassenen betalen € 6,00. Dit is inclusief wandeling met gids, koffie/thee/ranja met iets lekkers, bezichtiging van het Scheepstra Kabinet en de Scheepstraschool. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten. Zij mogen de route meelopen maar ook onder begeleiding bij het kabinet blijven spelen.

14 en 15 september: Open Monumentendagen: Plekken van plezier
Tijdens de open monumentendagen is de monumentale Scheepstraschool gratis te bewonderen. Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is Plekken van plezier. Meer informatie hierover volgt later.

13 & 27 oktober: Oktober Kindermaand
In de hele maand oktober kunnen kinderen tot en met 12 jaar gratis naar het Scheepstra Kabinet. Ook zijn er een extra kinderactiviteiten op zondag 13 en 27 oktober.

Wil je weten hoe kinderen vroeger leerden lezen? Hoe ze met een griffel schreven op een lei? (een voorloper van de ipad) Kom het zelf uitproberen in de schoolklas uit 1930 van het Scheepstra Kabinet. Dit jaar heeft het Scheepstra Kabinet een tentoonstelling over de schrijvers en de tekenaar  van de boekjes van Ot en Sien. Deze keer ga jij oude gezelschapsspelletjes doen, zoals ganzenbord of sjoelen. Je mag je ook verkleden of met een ouderwetse pen schrijven in een echte schoolbank van vroeger! Aanmelden is niet nodig, je bent de hele middag welkom. Neem je ouders of grootouders gezellig mee. Zij kunnen ondertussen de  expositie van Hindericus Scheepstra bekijken.

14 december: Roder Weihnachtsmarkt
De Roder Weihnachtsmarkt is een Duitse markt met een knipoog naar de feestdagen en wordt georganiseerd i.s.m. de Roder Zakenkring. Een zeer gezellig Weihnachtsmarkt met circa 100 standhouders, diverse koren en orkestjes, een kunstijsbaan van ruim 150 m2 en veel gezellige eet en drink standjes. Van 11 uur tot 18 uur is de markt te vinden in het centrum op de Albertsbaan in Roden.

Ook het Scheepstra Kabinet staat hier met rolletjes en kniepertjes en leuke Ot en Sien artikelen. U kunt bij onze kraam lid worden van het Scheepstra Kabinet. Onder de nieuwe leden verloten wij een prachtig kerststuk. De toegang tot de markt is gratis.

Plaatsgevonden activiteiten in 2019
 • 19 mei: Vriendendag
 • 11 & 17 april, 8 & 15 (& 22 & 29) mei, (5 & 12 & 19 juni): Rondje om de Brink
 • 16 en 25 april: middag georganiseerd voor dementerende mensen
 • 12 april: Gekleurd Grijs
 • 4 April: Opening nieuwe expositie
 • 29 maart: Vrijwilligersavond
Plaatsgevonden activiteiten in 2018
 • 8 december: Roder Weihnachtsmarkt
 • 2 zondagmiddagen in oktober: Oktober Kindermaand
 • 8 en 9 september: Open monumentendagen. Thema Europa
 • 7 juli: cultureel vierluik in het kader van het festival Roden Proeft (met een combinatiekaart met 50% korting bezoekt u het Scheepstra kabinet, Museum kinderwereld, de Havezathe Mensinge en de Catherinakerk)
 • 3 juli: documentaire avond in de Winsinghhof in het kader van Roden Proeft met oa de documentaire van Hindericus Scheepstra
 • eerste zaterdagen in juni, juli, september en oktober èn elke zaterdag in augustus: Met de juf op pad
 • Maanden mei en juni: Rondje om de Brink
 • 11 en 18 april: Gekleurd grijs in Aktie
 • 15 april: Vriendendag
 • 28 Maart: Opening nieuwe expositie ‘Dicht bij huis’ met de première van de documentaire ‘Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien’
 • 9 en 10 maart: NLDoet
 • 16 Februari: Vrijwilligersavond

logo_kvdZoekt u informatie over activiteiten in onze regio dan kunt u terecht op de website van de Kop van Drenthe. Deze site is sinds begin 2014 online. Toeristen en recreanten kunnen hier alle informatie van de regio vinden.