Scheepstrakabinet

Agenda

Activiteiten in 2020

5 april 2019 tot en met 28 februari 2020: expositie ‘Leren door lezen. Opvoeden op school volgens Ligthart, Scheepstra en Jetses’
In de bekende leesboekjes van Hindericus Scheepstra klinken de pedagogische vernieuwingsidealen door van rond 1900. Volgens die reformpedagogische idealen moesten opvoeders, waaronder onderwijzers, meer rekening gaan houden met de belangstelling en de aard van kinderen. De belangrijkste Nederlandse vertolker van dit reformpedagogisch gedachtengoed was Jan Ligthart, met wie Scheepstra nauw samenwerkte. Uit zijn pedagogische bespiegelingen over opvoeding en onderwijs blijkt dat Ligthart zich op onnavolgbare wijze kon inleven in het kind.

In deze tentoonstelling ziet u hoe het pedagogisch gedachtengoed van Ligthart via Scheepstra een weg vond in verhaaltjes voor kinderen en hoe de fijnzinnige tekeningen van Cornelis Jetses het gedachtengoed verbeeldden. In de gekozen fragmenten, afkomstig uit boekjes voor leesonderwijs, staat steeds de school en het leren centraal. De school is in de getoonde verhaaltjes een veilige omgeving, waarin niet zozeer schoolse kennis, maar vorming en opvoeding centraal stond. Kinderen leerden door de leesboekjes niet alleen lezen, maar ook over de wereld en over goed en kwaad. Maar misschien waren de belangrijkste lessen van de Grote Drie wel bedoeld voor vaders, moeders en onderwijzers: de pedagogische lessen van Ligthart.

De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen het Scheepstrakabinet, de Cornelis Jetsesstichting, het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht en de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

2 april: Opening nieuwe expositie over techniek

3 april 2020 tot en met 28 februari 2021: nieuwe expositie over techniek

24 april: Gekleurd Grijs

22 april, 13/20/27 mei, 3/17/24 juni: Rondje om de Brink
De groepen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld maken deze maanden kennis met het leven van vroeger, zo rond 1910. Door de verhalen van Ot en Sien en de familie Kymmel leren de leerlingen hoe mensen vroeger woonden, speelden, naar school gingen en welke rol het geloof speelde. Daarbij speelde de tegenstelling tussen arm (Ot en Sien) en rijk (familie Kymmel) een grote rol.

Het erfgoedproject wordt altijd afgesloten met een bezoek aan Het Scheepstrakabinet, Havezathe Mensinghe, de Catharinakerk en museum Kinderwereld tijdens het ‘Rondje om de Brink”. Daar vertellen bevlogen vrijwilligers over het leven van vroeger. De lessen en excursie zijn een initiatief van kunst en cultuur Drenthe en zorgt ervoor dat een hele generatie op school ingewijd worden in het prachtige historische centrum in Roden.

4 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus, 22 augustus, 29 augustus, 5 september en 3 oktober: Met de juf op pad
Een prachtig aangeklede juf uit vroegere tijd neemt belangstellenden tijdens een uur durende wandeling mee naar het Roden van toen. De verhalen die ze vertelt gaan over de gebouwen en huizen rond de kerk van Roden. Wat voor functie hadden ze en wat voor interessants is er nu nog over te vertellen. En de vroegere bewoners komen ook aan bod. Mensen als dokter Pieters en de bewoners van de Havezate Mensinge. Ook komen we verschillende beelden/kunstwerken tegen op de route zoals Ot en Sien, Hindericus Scheepstra en het Vasalis monument.

Om de kosten hoeft u het niet te laten. Volwassenen betalen € 6,00. Dit is inclusief wandeling met gids, koffie/thee/ranja met iets lekkers, bezichtiging van het Scheepstra Kabinet en de Scheepstraschool. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten. Zij mogen de route meelopen maar ook onder begeleiding bij het kabinet blijven spelen.

8 september: Laaggeletterdheid

12 en 13 september: Open Monumentendagen: Thema 2020: Leermonument

Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2020 staat educatie centraal. Het thema van de European Heritage Days luidt ‘Heritage and Education’. Voor de Nederlandse Monumentendag is de titel Leermonument gekozen. In het woord Leermonument zitten allerlei woorden verscholen:

Leer – van leren, Nu – omdat het een eenmalige activiteit is, Monument – de plaats waar gaat gebeuren, Leermoment – de beleving in het monument
Tijdens de open monumentendagen is de monumentale Scheepstraschool gratis te bewonderen.

oktober: Oktober Kindermaand
In de hele maand oktober kunnen kinderen tot en met 12 jaar gratis naar het Scheepstra Kabinet. Ook zijn er een extra kinderactiviteiten op een woensdagmiddag (datum volgt)

Wil je weten hoe kinderen vroeger leerden lezen? Hoe ze met een griffel schreven op een lei? (een voorloper van de ipad) Kom het zelf uitproberen in de schoolklas uit 1930 van het Scheepstra Kabinet. Neem je ouders of grootouders gezellig mee. Zij kunnen ondertussen de  expositie van Hindericus Scheepstra bekijken.

logo_kvdZoekt u informatie over activiteiten in onze regio dan kunt u terecht op de website van de Kop van Drenthe. Deze site is sinds begin 2014 online. Toeristen en recreanten kunnen hier alle informatie van de regio vinden.