Scheepstrakabinet

Bezoek

Openingstijden

Het Scheepstra Kabinet is van april t/m november geopend op zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Als u met een grotere groep komt dan is het verstandig om van tevoren te reserveren.

Verder is het Kabinet, na reservering, het hele jaar ook geopend voor groepen, u krijgt dan een rondleiding. Dit geldt zowel voor het weekend als doordeweeks.

Zonder groepsreservering zijn wij doordeweeks gesloten in verband met andere gebruikers van de Scheepstraschool.

Aanvragen voor reserveringen: per e-mail  reserveringen@scheepstrakabinet.nl  of telefonisch  0646 791 410.

images-15Extra openingsdagen:
– 2e Paasdag
– 2e Pinksterdag

Gesloten (ook geen reservering mogelijk):

– Goede Vrijdag
– 1e Paasdag
– Koningsdag 27 april
– Bevrijdingsdag 5 mei
– Hemelvaartsdag en het opvolgend weekend
– 1e Pinksterdag
– de vierde dinsdag in september (Rodermarkt), ook de vier dagen daarvoor (vrijdag-zaterdag-zondag-maandag) en de woensdag erna
– Kerstvakantie (basisscholen Noord)
– de maand maart (in verband met de inrichting van de nieuwe tentoonstelling)

IMG_0027Prijzen

Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 1,00
Volwassenen: € 2,50

N.B. U kunt ook met pin betalen!

Vrienden en begunstigers van het Scheepstra Kabinet hebben gratis entree voor 2 personen (voor 10 euro per jaar bent u al vriend) of 4 personen (voor 50 euro per jaar bent u begunstiger). Met de Drentse museumkaart (alleen voor vrijwilligers van de Drentse musea) heeft u gratis toegang. De Museumjaarkaart is niet geldig.

Adres, route, parkeren

Adresgegevens
Schoolstraat 1
9301 KB  Roden

Met de auto
Kijkt u hieronder voor de routebeschrijving of plan uw route b.v. via routenet.

Vanuit Drachten/Leek:
Neem op de A7 de afslag Leek/Roden. Via Leek vervolgens naar Roden rijden, daarna in Roden richting Lieveren. U komt dan langs de Brink in Roden, het Scheepstra Kabinet kijkt hierop uit.

Vanuit Groningen/Peize:
Op de A7 de afslag Peize/Roden nemen (N372). Via Peize vervolgens naar Roden rijden. Bij de verkeerslichten linksaf, richting centrum, dan bij de Albert Heijn linksaf slaan. U bent dan in de Schoolstraat en aan uw linkerhand vindt u aan het eind het Scheepstra Kabinet.

Vanuit Assen/Norg:
Op de A28 (bij Hotel Van der Valk) de afslag Norg nemen. Via Huis ter Heide en Norg naar Roden rijden. In Roden bij de Brink rechtsaf richting Lieveren. Na de kerk ziet u schuin links het Scheepstra Kabinet.

images-14Met het openbaar vervoer
Voor uw bezoek aan het Scheepstra Kabinet neemt uw vanuit Groningen Qbuzz Qlink 4 van Groningen via P+R Hoogkerk naar Roden. Voor de terugreis reist u weer met deze zelfde bus. Vanaf de halte Roden-Trambaan is het nog 7 minuten lopen naar het Scheepstra Kabinet.

Parkeren
Vlak bij het Scheepstra Kabinet bevinden zich in de Schoolstraat en aan de Brink meerdere parkeerplaatsen. Mocht deze vol zijn kunt u vlakbij uw auto ook kwijt achter het gemeentehuis van Noordenveld, bij de naastgelegen Albert Heijn, of op de hoek van de Brink achter de Winsinghhof. Speciale parkeerplaatsen voor minder validen zijn er op de parkeerterreinen van de Albert Heijn, het gemeentehuis en bij de Winsinghhof.

images-12    In Roden is het parkeren gratis, maar niet overal onbeperkt.

Groepsbezoek / arrangementen

Voor groepen zijn we het hele jaar geopend. In verband met de ruimte in het kabinet is er een maximale groepsgrootte, maar ook hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Informeert u daarnaar tijdens uw reservering. Voor een groepsbezoek met rondleiding betaalt u naast de reguliere entreeprijs € 10,00 extra voor de hele groep.

Ook kunt u in de zomermaanden op de zaterdag ‘met de juf op pad’. Hierbij wordt u door een verklede juf uit vroeger tijd rondgeleid door het historisch centrum rond de kerk aan de Brink. Voor € 7,50 krijgt u een één uur durende rondleiding met informatie over het Roden van toen en daarna toegang tot het Scheepstra Kabinet. Mocht de groep groter zijn dan 12 personen dan kan er een extra rondleiding bijgeboekt worden.

BrNbgbLIYAAkmFA.jpg-large-300x223Ook hebben wij een Ot en Sien arrangement. Voor € 7,50 p.p. ontvangt u 2 koppen koffie, iets lekkers en een rondleiding in het kabinet. Heeft u liever het Ot en Sien arrangement met taart dan is dat ook mogelijk. De kosten hiervoor bedragen € 10,00 per persoon. Uiteraard kunt u hierbij ook ‘met de juf op pad’ bijboeken.

Voor uw groepsbezoek kunt u contact opnemen via e-mail  reserveringen@scheepstrakabinet.nl  of telefonisch 0646 791 410.

Speelmogelijkheden

Het Scheepstra Kabinet is ingericht als een klaslokaal uit de dertiger jaren. Het is ook interactief, dus er is niet alleen van alles te zien, er is ook genoeg te doen.

DSCN1554Kinderen kunnen zelf uitproberen hoe het leren en lezen van toen ging. Er zijn leesplankjes en ze kunnen schrijven met de griffel en lei of de kroontjespen. Maar het is ook leuk om verkleed te gaan als Ot of Sien en in de ton te kruipen en daar te luisteren naar de verhaaltjes van dit tweetal. En elk jaar is er een nieuwe speurtocht voor kinderen in het kabinet, die aansluit op de actuele expositie!

Ben je nieuwsgierig hoe zo’n klas van vroeger er uit zag dan kun je kijken naar een filmpje van een ouderwetse schoolklas. Het is echt heel anders dan tegenwoordig! Ook is er ouderwets speelgoed, zowel voor buiten als voor binnen. Of kruip lekker in de schoolbanken met een kleurplaat of pak de i-pad en ga digitaal bezig met het leer- en leesonderwijs van vroeger.

Tip: Kom langs met je opa of oma en luister naar hun verhalen van vroeger. Zoals zij de digiborden van tegenwoordig moeilijk vinden te begrijpen zul jij dat merken met de manier waarop het ging in hun (school)tijd. Het is leuk om op deze manier elkaar beter te leren kennen!

Museumwinkel

In de entreehal/gang van de Oude Scheepstraschool vindt u een kleine museumwinkel. Ons aanbod is verschillend. Voor uw indicatie verkopen we bijvoorbeeld onderstaande artikelen: leesplankjes, voorraadblikken, kaarten, portemonnees, onderzetters, placemats, dienbladen (klein en groot), mokken, magneetjes, vingerhoedjes, sleutelhangers, tassen, beeldjes, oudhollandse spelletjes (ganzenbord, domino, kwartet en memo), geurzakjes en stokjes, servetjes, boeken en diverse andere artikelen met Ot en Sien-opdruk of de (figuren van de) leesplank.

De voorraad staat uitgestald in een oude kast die ooit ook in de Scheepstraschool heeft gestaan. Met een paar aanpassingen is de kast nu omgebouwd tot vitrinekast voor de winkel. Tijdens de openingstijden kunt u hier terecht voor een cadeautje of een leuke verwennerij voor uzelf. Ook tijdens de groepsbezoeken kunt u artikelen aanschaffen.

Inloopcafé Trefpunt Scheepstra

Het Scheepstra Kabinet is gevestigd in de voormalige Scheepstraschool, maar wij zijn niet de enige huurders. Een aantal lokalen wordt gehuurd door Cosis (voormalig Promens Care). Cosis is er in Groningen en Drenthe voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of psychische beperking, en voor mensen die gebruik maken van de maatschappelijke opvang.  Vanuit de school wordt dagbesteding aangeboden en hier bevindt zich het kantoor voor het ambulante team Thuisondersteuning Noordenveld van Cosis. Vanaf 2019 heeft ook de stichting Welzijn in Noordenveld (WiN) een plek in de school.

Over Trefpunt Scheepstra / De Inloop 
In de Scheepstraschool zit tegenover het lokaal van het Scheepstra Kabinet het Trefpunt Scheepstra. Het Trefpunt is in Roden beter bekend als De Inloop. Hier kunnen mensen terecht voor een ontmoeting met anderen en voor een kopje koffie, een lunch of een eenvoudige maaltijd.

Het telefoonnummer van de Scheepstraschool (van WiN) is 050-317 6500. Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.