Scheepstrakabinet

Home

In de prachtige monumentale Scheepstraschool (ca 1890), gelegen nabij de Brink in Roden, vindt u een authentiek klaslokaal waarin het Scheepstra Kabinet gevestigd is.

Het kabinet herbergt het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra. Deze Roner was onderwijzer, pedagoog en schrijver van kinderboeken voor het leesonderwijs. Hij bedacht onder andere de twee bekende buurkinderen Ot en Sien.

Vele generaties kinderen in Drenthe, Nederland, Suriname, Zuid-Afrika en het voormalige Nederlands-Indië leerden lezen met de beroemde eerste woorden van de leesplank (aap – noot – mies) en lazen daarna zijn boekjes op school.

Als u door de statige voordeur de school binnenkomt zet u echt een stap in het verleden. De gang is mooi gerestaureerd en in de originele staat teruggebracht, de oude kapstokjes met nummers erop zijn nog aanwezig. Als u naar boven kijkt, ziet u de originele gewelven net zoals de kinderen die honderd jaar geleden zagen. En aan het eind van de gang hangt een spreuk van Joost van den Vondel, die iedere oud-leerling in het geheugen gegrift staat:

Laat het kostelijkst van al
U niet roekeloos ontslippen
Dat is de tijd die snel gaat glippen
Zonder dat hij keeren zal.

Voor een herbeleving van de schoolsfeer van vroeger, kunt u in het Scheepstra Kabinet weer in de schoolbanken plaatsnemen, schrijven met de griffel en de kroontjespen. Het gedachtegoed van Hindericus Scheepstra bevindt zich hier in de vorm van alle door hem geschreven boeken en boekjes, eerste drukken en originele leesplankjes. Natuurlijk zijn ook de bekende wandplaten aanwezig alsmede brieven aan zijn collega Jan Ligthart. Ook Cornelis Jetses en Wiebe Kornelis Walstra worden niet vergeten. U maakt verder kennis met zijn familie en dus met Roden, het dorp van Ot en Sien.

In 2018 is de documentaire ‘Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien’ in première gegaan. Dit bijzondere document kunt u in het kabinet bekijken. U kunt daarnaast luisteren en kijken naar interviews met oud-leerlingen, meesters en juffen. Deze interviews zijn een waardevolle bijdrage aan de cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw.

Tijd is onomkeerbaar, maar in het Scheepstra Kabinet nemen we u toch even mee, terug naar vroeger…