Scheepstra Kabinet

Roden

 
27 Roden, CatharinakerkCultuur

Combineer uw bezoek aan het Scheepstra Kabinet met een bezoek aan andere culturele bezienswaardigheden in Roden. Op korte loopafstand vindt u het wonen van vroeger in de Havezate Mensinge, het geloof van vroeger en nu in de Catherinakerk, waar u ook het fraaie Hinsz-orgel kunt bewonderen, en het spelen van vroeger en nu in Speelgoedmuseum Roden.

Samen met deze instellingen en de Historische Vereniging Roon hebben wij ons verenigd in de Erfgoedkoepel-Roden, waar we onze gezamenlijke activiteiten delen via de “Brink-app”.

Al deze culturele bezienswaardigheden vindt u rond de Brink in Roden, waar het Scheepstra Kabinet op uit kijkt. De brink is van oudsher de belangrijkste plek in een Drents dorp. Op deze plek vonden volksfeesten en kermissen plaats en in Roden natuurlijk ook de Rodermarkt. Tevens vond u hier vroeger de kerk, cafés, de school en verschillende boerderijen. Kortom, het hele dorpsleven speelde zich op en rond een brink af.
 We hopen dat u de diverse bezienswaardigheden nu of in de toekomst zult bezoeken en daardoor dit mooie brinkdorp nog meer zult waarderen.

Natuur

Roden is gelegen in een prachtige groene omgeving met veel natuurschoon. Voorbeelden hiervan zijn de Maatlanden, het Mensingebos, het Sterrenbos, het Moltmakersstuk, de Hazematen, het Natuurschoonbos van Nietap, het Alteveersebos en het meest recente prachtige natuurgebied de Onlanden.

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die langs Het Scheepstra Kabinet voeren.
Ot en Sien wandelroute: het Scheepstra Kabinet heeft samen met de Historische Vereniging Roon een speciale Ot en Sien-wandelroute uitgebracht. Deze wandelroute voert u langs allerlei plaatsen die u terugvindt in de boekjes van Scheepstra. De route is op diverse plaatsen in Roden aan te schaffen en is natuurlijk ook in het Scheepstra Kabinet verkrijgbaar voor € 1,50.
Wandelroute: Wandelen in Roden(8 km) Dit betreft route 7 van de 9 routes door het Noordenveld.
Een uitgebreid overzicht van diverse wandelroutes in Roden vindt u op de website van Wandelen rond Roden 
Fietsroute:  Het grensgebied van Drenthe en Groningen (52,1 km) 
Fietsroute:  Leek, rond het Paterswoldsemeer, Peize, Roden en Leek (55,5 km) 
Fietsroute: Brinkroute (44 km), Dit betreft route 4 van de 9 routes door het Noordenveld.
Er bestaat ook de mogelijkheid om een eigen fietsroute te plannen met een bezoek aan het Scheepstra Kabinet. De website van fietseropuit.nl helpt u uw eigen route samen te stellen.

Horeca

Button toeristenbelastingCombineer uw bezoek aan het Scheepstra Kabinet met een hapje en drankje op de vele terrassen of in een van de gezellige restaurants, lunchrooms, cafetaria’s en ijssalons in Roden. Of maak uw verblijf nog aangenamer door een overnachting in een hotel, bed&breakfast, op de camping of in een groepsverblijf. U bent van harte welkom!

Regio

logo_kvdZoekt u informatie over activiteiten in de regio dan kunt u terecht op de website van de Kop van Drenthe.