Scheepstrakabinet

Roden

  • Algemeen
  • Cultuur
  • Natuur
  • Winkelen en Horeca
  • Scheepstra in Roden
Algemeen

Roden (Noordenvelds: Roon) is een dorp in het noorden van de provincie Drenthe, ongeveer vijftien kilometer ten zuidwesten van de stad Groningen. Tot 1 januari 1998 was Roden een zelfstandige gemeente. Bij de laatste gemeentelijke herindeling van Drenthe in 1998 ging de gemeente op in de gemeente Noordenveld. Het dorp heeft ongeveer 15.000 inwoners. Roden is vanouds een echt Drents brinkdorp. Deze brink is de plaats waar meerdere keren per jaar een kermis wordt gehouden.

De geschiedenis van Roden gaat terug tot de Middeleeuwen en loopt grotendeels parallel met die van de meeste Drentse dorpen. Door toenemende boskap werd langzaam meer bouwland in gebruik genomen. Roden lag precies op de overgang van zandgronden en veengebieden, met hier en daar potklei.

Roden ontwikkelde zich vroeger vooral op agrarisch gebied, waarbij de hopteelt steeds belangrijker werd, met name tussen 1600 en 1850. Vanaf 1900 werden de uitgestrekte heidevelden ten zuiden en westen van het dorp (het Steenberger- en Roderveld) grootschalig ontgonnen. Tot die tijd was het land grotendeels gemeenschappelijk bezit van alle boeren, verenigd in de zogeheten ‘marke’. Roden nam mede hierdoor in omvang toe. Er ontstond naast veeteelt en pluimveehouderijen enige agrarische industrie. Belangrijk hierbij waren de vroegere scheepvaartverbinding (Rodervaart – Leekstermeer – Groningen) en de voormalige spoorlijn (Drachten – Roden – Groningen).

Vlak na de oorlog was Roden iets groter dan de andere plaatsen in Noord-Drenthe, maar meer dan een dorp met ruim 2.000 inwoners was het niet. In 1959 werd de plaats aangewezen als industriekern waardoor het inwonertal gestaag toe nam. Er kwam een bedrijventerrein en woonwijken werden bijgebouwd danwel uitgebreid. Roden kent inmiddels ongeveer 15.000 inwoners en heeft nu een belangrijke centrumfunctie, met een uitgebreid industriegebied en een groot aantal winkels. De groei veranderde Roden van een authentiek dorp in een verstedelijkte plaats. Veel oude gebouwen zijn hierbij afgebroken en vervangen door een modern winkelcentrum. Rond de brink in Roden vindt u de oude sfeer nog terug.

Wat volgens velen ook gebleven is in Roden, is de traditionele gezelligheid, onderstreept door de vele jaarlijkse activiteiten. Iedere vierde dinsdag van september vindt de Rodermarkt plaats. Dit is van oorsprong een vee- en warenmarkt. De markt trekt vele duizenden bezoekers uit de wijde omgeving. Maar ook de daarbij horende feestweek, de Jaarbeurs van het Noorden en de kermis er om heen trekt vele bezoekers.

27 Roden, CatharinakerkCultuur

Combineer uw bezoek aan het Scheepstra Kabinet met een bezoek aan andere culturele bezienswaardigheden in Roden. Op korte loopafstand vindt u het wonen van vroeger in de Havezate Mensinge, het geloof van vroeger en nu in de Catherinakerk en het spelen van vroeger en nu in Speelgoedmuseum Kinderwereld.

Al deze culturele bezienswaardigheden vindt u rond de Brink in Roden, waar het Scheepstra Kabinet op uit kijkt. De brink is van oudsher de belangrijkste plek in een Drents dorp. Op deze plek vonden volksfeesten en kermissen plaats en in Roden natuurlijk ook de Rodermarkt. Tevens vond u hier vroeger de kerk, cafés, de school en verschillende boerderijen. Kortom, het hele dorpsleven speelde zich op en rond een brink af.
 We hopen dat u de diverse bezienswaardigheden nu of in de toekomst zult bezoeken en daardoor de schoonheid van dit mooie brinkdorp nog meer zult waarderen.

Natuur

Roden is gelegen in een prachtige groene omgeving met veel natuurschoon. Voorbeelden hiervan zijn de Maatlanden, het Mensingebos, het Sterrenbos, het Moltmakersstuk, de Hazematen, het Natuurschoonbos van Nietap, het Alteveersebos en het meest recente prachtige natuurgebied de Onlanden. Maar niet alleen rond het dorp, maar ook in Roden zelf zijn diverse bossen en stukken groen tussen de bebouwing te vinden, waar u uitgebreid kunt wandelen en fietsen.

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die langs Het Scheepstra Kabinet voeren.
Ot en Sien wandelroute: Het Scheepstra Kabinet heeft samen met de Historische Vereniging Roon een speciale Ot en Sien wandelroute uitgebracht. Deze wandelroute voert u langs allerlei plaatsen die u terugvindt in de boekjes van Scheepstra. De route is op diverse plaatsen in Roden aan te schaffen en natuurlijk ook in het Scheepstra Kabinet verkrijgbaar voor € 1,50.
Wandelroute: Wandelen in Roden (8 km) Dit betreft route 7 van de 9 routes door het Noordenveld.
In 2015 is een nieuwe wandelroute van 28 kilometer verschenen, genaamd Van Ot en Sien naar Bartje.
Een uitgebreid overzicht van diverse wandelroutes in Roden vindt u op de website van Wandelen rond Roden 
Fietsroute: Het grensgebied van Drenthe en Groningen (52,1 km) 
Fietsroute: Leek, rond Paterswoldsemeer , Peize , Roden , Leek (55,5 km) 
Fietsroute: Brinkroute (44 km) Dit betreft route 4 van de 9 routes door het Noordenveld.
Er bestaat ook de mogelijkheid om een eigen fietsroute te plannen met een bezoek aan het Scheepstra Kabinet. De website van fietseropuit.nl helpt u uw eigen route samen te stellen.

Winkelen en Horeca

Winkelen: Combineer uw bezoek aan het Scheepstra Kabinet met een bezoek aan het ruime winkelcentrum. In Roden kunt u terecht voor uw dagelijkse boodschappen maar ook voor uw kleding, cadeau-artikelen, huisinrichting etcetera. Er is veel variatie in het winkelaanbod. Er zijn grote ketens gevestigd, maar ook kleinere lokale ondernemers zijn er genoeg te vinden. Overal in Roden kunt u gratis parkeren en het dorp is goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Op vrijdag vindt de weekmarkt plaats en regelmatig worden er leuke activiteiten in of rond het centrum georganisseerd. De meeste winkels zijn op loopafstand van het Scheepstra Kabinet. U steekt de Brink over en belandt bij de winkels.

Ook voor uw grotere aankopen zoals een nieuwe keuken, badkamers, vloeren, verfmaterialen, meubels, tuinmeubels, auto’s, campers, vouwwagens, bouwmaterialen en ga zo maar door komt u naar Roden. Deze zaken zitten veelal net buiten het centrum. Hier vindt u ook Kampeerhal de Vrijbuiter, de bekende kampeerspecialist en De Waard tenten. De meeste lokale ondernemers hebben zich verenigd in zakenkring Roden. Ondernemers uit verschillende diciplines werken actief samen en denken na over de mogelijkheden om het winkeldorp Roden constant in de lift te houden.

Button toeristenbelastingHoreca: Combineer uw bezoek aan het Scheepstra Kabinet met een hapje en drankje op de vele terrassen of in 1 van de gezellige restaurants, lunchrooms, cafetarias en ijssallons in Roden. Of maak uw verblijf nog aangenamer door een overnachting in een hotel, bed&breakfast, op de camping of in een groepsverblijf. U bent van harte welkom!

Scheepstra in Roden

Hindericus Scheepstra kwam uit Roden en hij voelde zich hier thuis. Nu, jaren later vindt u Hindericus nog steeds in zijn Roden. En niet alleen in het Scheepstra Kabinet. Er staat een standbeeld van hem, hij is in Roden begraven, er bestaat nog altijd de Scheepstrastraat en natuurlijk de voormalige Scheepstraschool. Ook vindt u er het beeldje van Ot en Sien en verschillende locaties uit zijn boeken zoals de ‘dikke boom’ en het ‘windgat’.

Standbeeld
In Roden staat een bronzen standbeeld van Hindericus Scheepstra, lezend in een boek. Het staat op de Brink naast het pand waar Tjerk, Henderik en Jan Scheepstra respectievelijk de broer, neef en achterneef van Hindericus Scheepstra een kruidenierswinkel/supermarkt annexe café exploiteerden. Het beeld van Hindericus Scheepsta is in 2002 gemaakt door beeldhouwer Kiki Meyer, een kleindochter van Jan Scheepstra.

IMG_0107Graf Hindericus Scheepstra en zijn vrouw
Hindericus Scheepstra overleed op 8 mei 1913 aan een hartaanval. Zijn wens was om in zijn geliefde Roden begraven te worden. Hier rust hij op de begraafplaats aan de Norgerweg. Het graf van hem en zijn vrouw Wilhelmina Klaassiena Houwen zijn eigendom van het Scheepstra Kabinet en worden door ons onderhouden.

Om het graf te bezoeken kunt u het beste de oude ingang nemen, tegenover de kinderboerderij van Roden (Hier vindt u ook voldoende parkeerplaatsen – Norgerweg 2D). Als u de begraafplaats oploopt en om de grote rododendron struik loopt komt u uit bij een huisje. In de rij rechts van het huisje zijn het negende en het tiende graf van Hindericus en zijn vrouw.

Meester H. Scheepstrastraat en Scheepstraschool
Uiteraard kunt u ook de Meester H. Scheepstrastraat in Roden vinden (tussen de Nieuweweg en de Ceintuurbaan Zuid in). En ook de twee andere grootheden zijn terug te vinden als zijstraten van de Scheepstrastraat: De Jan Ligthartstraat en het Jetsesplantsoen.

En er waren ook scholen in Roden naar de drie mannen vernoemd. In de voormalige Scheepstraschool aan de Schoolstraat huist nu het Scheepstra Kabinet. De O.L.S. “Cornelis Jetsesschool” bevond zich aan de Klimop. Sinds 1993 draagt deze school de naam de Tandem. In dat jaar zijn de Jan Ligthartschool en de Cornelis Jetsesschool gefuseerd. De voormalige Jan Ligthartschool zat aan de Dreesdestraat tot 1993.

Beeldje Ot en Sien
Aan de Brink in Roden staat een beeldje van Ot en Sien. Dit beeld van Franse kalksteen werd in 1969 geplaatst. Het stelt de 2 geliefde buurkinderen voor die in 1904 bedacht zijn door Hindericus Scheepstra. Het beeldje is gemaakt door Suze Boschma-Berkhout.