Scheepstra Kabinet

Ot en Sien look-a-like verkiezingen in Roden (1 maart 2014)

logo jaar van Ot en Sien2014 was in de gemeente Noordenveld uitgeroepen tot het jaar van Ot en Sien. Overal zouden er Otjes en Sientjes nodig zijn dit jaar maar die kinderen moesten natuurlijk wel ergens vandaan komen… Op 1 maart vond daarom de Ot en Sien Look-a-like verkiezing plaats. Maar liefst 20 kinderen, dat wil zeggen 10 Otten en 10 Sienen streden om de eer om dit jaar Roden te mogen vertegenwoordigen als Ot en Sien. Best spannend natuurlijk om voor een zaal van 225 mensen te staan en je daar te presenteren.

Maar petje af voor deze kinderen want ze deden het uitstekend. Tijdens de voorstelronde werd begonnen met een gezamenlijke klompendans waarbij alle Otten en Sienen op een rij, er vrolijk op los stampten. Daarna volgde een gesprekje met de presentator Siep van der Veen. Ook moesten ze allen een Ot en Sien-vraag beantwoorden. Daarmee kon je zien dat iedereen zich goed ingelezen had, want de meeste mensen in de zaal wisten bijvoorbeeld niet dat de Ot en Sien boeken ook in Nederlands-Indië en Suriname in het leesonderwijs werden gebruikt. Ook werd er samen een potpourri van oud-Hollandsekinderliedjes gezongen (het juffrouw Toos lied).

Tijdens de eerste pauze bespraken de 5 juryleden de eerste indrukken. Dit gebeurde onder leiding van Hindericus Scheepstra (Jan Kemkers). Ot en Sien 2013 (Thijs Brink en Adriana Topper) hebben veel ervaring en konden als geen ander een Ot en Sien er tussen uit halen. Herma Stroetinga (kinderboekenschrijfster, presentatrice RTV Drenthe en oud lerares) maakte samen met Jannie Kemkers-Scheepstra (oud lerares van de Scheepstraschool èn nazaat van Hindericus Scheepstra!) het 5-tal compleet. De bezoekers keken in de pauze rond bij de diverse standjes van o.a. het Scheepstra Kabinet.

DVHN-20140303-DN01018009-265x300Daarna begon de belangrijkste ronde: jezelf presenteren tijdens een zelf uitgekozen Ot en Sien act. Allerlei dingen kwamen langs. Senna Hut en Jasmijn de Boer combineerden cabaret met Gangnam Style. Luca Pieterse en Isa Komduur droegen een gedicht voor. Sven Mulder en Kimberly Bos hadden een toneelstukje over buitenspelen ingestudeerd. Dante Giglio en Amy Ensing lazen prachtig voor terwijl ze ondertussen hun verhaal uitbeelden. Daarna volgden Wout Brink en Marit Bus met een ABC-tje over Ot en Sien. Ook Mees Vos en Trea Ike kozen voor Gangnam Style waarbij Mees liet zien dat hij ook kunsten kon vertonen met zijn klompen aan! Kjell Slenema en Fleur Rutgers (die woensdag al mooi in het Dagblad van het Noorden stonden met z’n tweetjes) zongen oud Hollandse liedjes in combinatie met toneel. Micha Peper en Nicci Zuidland speelden weer buiten waarbij Nicci heel goed bleek te kunnen klepperen. Tim Bruinsma en Rianka Hoepman belanden tijdens hun toneelstukje via een tijdsmuur van 1904 in 2014. En Jamie Holt las prachtig voor terwijl Vera Bruinsma de tekst uitbeeldde.
Na deze ronde volgde weer een korte pauze waarbij de jury een besluit moest nemen. Toen de gordijnen weer opengingen voor de uitslag bleken daar ineens een extra Ot en Sien tussen te staan. Dit waren Oeds Keizer, wethouder van de gemeente Noordenveld en Louise Hompe van de Stichting Lezen en Schrijven. Zij ondertekenden het Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid.

De jury had toch nog wat extra tijd nodig dus speelden Siep van der Veen (zanger) en Harm Hoff (accordeonist) een speciaal Ot en Sien lied (gebaseerd op een sketch uit de voorstelling “Vreemde Vreemdgangers” van cabaretiere Nilgün Yerli). Maar tot slot kwam toch de ontknoping. De 3 beste Otten en Sienen waren: Senna Hut & Jasmijn de Boer, Wout Brink & Marit Bus en Tim Bruinsma & Rianka Hoepman. Alle kinderen gingen met prachtige prijzen naar huis maar de beker was dus voor deze 3 stelletjes.

Er is geen galerij geselecteerd of de galerij is verwijderd.