Scheepstra Kabinet

Opening Scheepstra Kabinet (23 mei 2012)

Op een stralende woensdagmiddag was het druk aan de Schoolstraat in Roden. Na al die jaren opende de Oude Scheepstraschool in Roden weer haar deuren. De nieuwe naam is Trefpunt Scheepstra geworden.

In dit monumentale pand zijn Promens Care en het Scheepstra Kabinet gehuisvest. Promens Care biedt ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een beperking, en is er ook voor mensen die gebruik maken van de maatschappelijke opvang. Het Scheepstra Kabinet herbergt het gedachtegoed van Hindericus Scheepstra. Deze Roner was onderwijzer, pedagoog en schrijver van kinderboeken voor het leesonderwijs. Hij bedacht onder andere de twee bekende buurkinderen Ot en Sien.

De twee organisaties werken nauw samen op deze locatie. Voor beide is het een win-win-situatie. Doordat Promens Care op werkdagen aanwezig is hoeft het Scheepstra Kabinet op deze dagen geen vrijwilligers te werven. Daarnaast heeft Promens Care de mogelijkheid om iets te drinken te serveren en wat lekkers daarbij. Hier maken bezoekers van het Kabinet graag gebruik van en ook voor de medewerkers is dit erg plezierig.

Het Scheepstra Kabinet met haar activiteiten en bezoekers dragen weer bij aan het participeren in de samenleving van de bezoekers van Promens Care. De belangrijkste reden voor het openen van De Inloop (zo wordt het Trefpunt in de volksmond genoemd) was een locatie te hebben waarin kwetsbare burgers van de gemeente Noordenveld kunnen meedoen in de samenleving: door anderen te ontmoeten, door werkervaringen op te doen en door verantwoordelijkheden te leren dragen. Natuurlijk zijn daarbij altijd professionals aanwezig die helpen de mee-werkers om zoveel mogelijk zélf aan het reilen en zeilen van het Trefpunt bij te dragen.

Woningcorporatie Woonborg en de gemeente Noordenveld hebben er voor gezorgd dat het historische pand weer in oude luister is hersteld. Dit met de financiële ondersteuning van de provincie Drenthe.

Het fraaie weer zorgde er voor dat de toespraken en officiële handelingen deze dag buiten konden plaatsvinden. Onder de sprekers waren o.a. Johan Dijk, directeur Woonborg, burgemeester Hans van der Laan en Alie Folkerts (Scheepstrakabinet). De officiële opening werd verricht door drie nazaten van Hindericus Scheepstra: Jantien Renkema-Scheepstra, Stien Meijer-Scheepstra en Bertha van der Veen-Scheepstra. Eerder al hadden burgemeester v.d. Laan en Promens Care-medewerkster Miranda, een plaquette onthuld.

Aan het eind van de dag was het weer rustig bij de Schoolstraat. Maar vanaf nu is er weer wat te beleven en te zien in de Oude Scheepstraschool. En u bent van harte welkom!!!

Opening van het Scheepstra Kabinet in Roden – 23 mei 2012