Scheepstra Kabinet

Leesplankjes op het witte doek

In het Scheepstra Kabinet staat dit seizoen het leesplankje centraal. Met de prachtige tentoonstelling ‘geit zeep does, een expositie over bijzondere leesplankjes’, sluit het kabinet weer geheel aan bij de actualiteit. Want dit jaar zal het bekende leesplankje ‘aap noot mies’ op het witte doek te zien zijn. Op 10 juni gaat de film apenstreken in première. Hopelijk zal deze ook te zien zijn in onze eigen cinema De Winsinghhof.

images-8Achtergrond informatie:
De film is geïnspireerd op de hartverwarmende tekeningen van Cornelis Jetses, die we kennen van zijn schoolplaten, zijn kinderboeken en leesplankje. Het kleurgebruik van Jetses en zijn composities vormen de inspiratiebron voor de filmmakers: de verwassen kleuren, de goed getroffen kindergezichten en zijn oog voor detail. De opnames vonden onder andere plaats in Dordrecht en het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Vanaf zomer 2015 is de film in heel Nederland in de bioscoop te zien.

In de film gaan we terug naar de tijd dat er nog geen leerplicht bestond. Veel jonge kinderen gingen niet naar school en werden in fabrieken en op het land uitgebuit. Zo leerden ze nooit lezen en schrijven. Wim, Jet en Gijs beleven samen spannende avonturen in een film waarin ook een record aantal beesten te zien is: van tamme ganzen tot landgeiten, van traditionele melkkoeien tot zwanen, twee ezels die een ezelrace doen en ook zijn we getuige van de geboorte van lammetjes.

HET VERHAAL

images-9De tienjarige Wim droomt ervan om naar school te gaan. Maar hij woont in het weeshuis. Samen met de andere kinderen van het weeshuis wordt hij uitgebuit en moet hij dagelijks hard werken in de illegale bezemfabriek in de kelder van het weeshuis. De kinderen wachten met smart op de invoering van de Schoolwet die kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht om naar school te gaan. Als Wim weet te ontsnappen zorgt Jet ervoor dat hij zich op hun boerderij kan verschuilen. Het is de start van een race tegen de klok vol spannende avonturen, kattenkwaad en nieuwe vriendschappen, waarbij Wim vooral ook uit handen moet zien te blijven van de directrice van het weeshuis.

Voor meer informatie bezoekt u de officiële website van de film.