Scheepstra Kabinet

Herdenking 100ste sterfdag Hindericus Scheepstra (8 mei 2013)

Op 8 mei 2013 was het 100 jaar geleden dat onderwijzer en pedagoog Hindericus Scheepstra overleed. Aangezien Hindericus een echte Roner was en ook op deze begraafplaats is begraven, vond de herdenking in zijn geliefde dorp plaats.

De herdenking begon met een korte bijeenkomst in het Scheepstra Kabinet. Hier hield voorzitter Alie Folkerts van het Scheepstra Kabinet een kort welkomstwoord. Vervolgens vertelde Truus (Mous-) Scheepstra uit Westerbork over haar belevenissen van vroeger in Roden en wat zij wist en had gehoord over haar familielid Hindericus Scheepstra.

IMG_0281Hierna vertrok het gezelschap naar de Algemene Begraafplaats in Roden, waar een korte herdenkingsplechtigheid plaatsvond. Jan A. Niemeijer, de auteur van boeken over Scheepstra en Jetses, vertelde het een en ander over het leven van Scheepstra. Ook dat hij tijdens een wandeling met dochter Tine bij het grote postkantoor aan de Munnekeholm in Groningen, stierf aan een hartaanval. Scheepstra had als nadrukkelijke wens om begraven te worden in Roden, het dorp waar hij was opgegroeid en waar hij veel bij familie te vinden was geweest.

Truus Scheepstra legde ten slotte bloemen op het graf. Hiermede was de korte herdenking van een bekende schrijver tot een einde gekomen.

 

Film: Herdenking 100ste sterfdag Hindericus Scheepstra op de begraafplaats in Roden (door Ditisroden.nl) – 8 mei 2013

 

Film: Het Scheepstra Kabinet (door RTV Noord) – 8 mei 2013