Scheepstra Kabinet

Feestelijke opening bij het Scheepstra Kabinet

Afgelopen donderdag gingen de deuren van het Scheepstra Kabinet gingen weer open voor het nieuwe seizoen. De afgelopen maanden is hard gewerkt om een compleet nieuwe expositie te kunnen presenteren aan het publiek. De jaarlijkse tentoonstelling is dit keer ingericht rond ‘de Grote Drie’: schrijver Hindericus Scheepstra, pedagoog Jan Ligthart en illustrator Cornelis Jetses. Zij werkten vele jaren samen en brachten prachtige leesboekjes uit die gedurende lange tijd op scholen in Nederland gebruikt zijn.

De tentoonstelling ‘Leren door lezen. Opvoeden op school volgens Ligthart, Scheepstra en Jetses’ werd officieel geopend door 3 heren uit de Jan Ligthartstraat, H. Scheepstrastraat en het Cornelis Jetsesplatsoen. Het uur daarvoor was een bijeenkomst in De Deel. Daar ontving het bestuur van het Scheepstra Kabinet alle gasten. Nadat voorzitster Alie Folkerts iedereen welkom had geheten en de avond in had geleid, gaf zij het woord aan gastspreker dr. Hilda Amsing, Universitair hoofddocent Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde (RUG) en bestuurslid van de Cornelis Jetses Stichting.

Hilda Amsing was als stagedocent betrokken bij de expositie. Zij begeleidde Astrid Cremer, student aan de Rijksuniversiteit Groningen, die voor haar Master-graad Pedagogische Wetenschappen als stage-opdracht de expositie voor het Scheepstra Kabinet maakte. Een bijzondere stage-opdracht met een prachtig resultaat. Dat vonden niet alleen de bestuursleden maar ook de familieleden en vrienden van Astrid die volop aanwezig waren, en de andere 60 belangstellenden.

Om 8 uur was het de eer aan de 3 heren Evert IJpeerd, Bert Mansens en Henk Schelling om de vlaggenlijn met de grote drieën door te knippen en de menigte toe te laten tot de expositie over ‘De Grote Drie’. Daarmee werd de nieuwe expositie voor het grote publiek geopend.

De openingstijden zijn op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:30 uur tot 16:30 uur. Op deze dagen zijn er ook gastvrouwen en/of heren aanwezig. Voor groepen vanaf 6 personen is het kabinet op afspraak het hele jaar geopend. Het Scheepstra Kabinet bevindt zich in het cultureel centrum van Roden aan de Schoolstraat 1. U kunt gratis voor de deur parkeren en het gebouw is geheel rolstoel vriendelijk. Verdere informatie over het Scheepstra Kabinet is te vinden op de website www.scheepstrakabinet.nl. Ook kunt u telefonisch contact met het Scheepstra Kabinet opnemen via 06-46791410.

De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen het Scheepstra Kabinet, de Cornelis Jetsesstichting, het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht en de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Noordenveld.


van links naar rechts: Astrid Cremer, Alie Folkerts, Hilda Amsing
van links naar rechts: Dhr Mansens, Dhr. Schelling en Dhr. IJpeerd