Scheepstrakabinet

Nieuwe folder Scheepstra Kabinet

Er is momenteel veel bedrijvigheid rond de oude Scheepstraschool in Roden. Tijdens het NLDoet weekend begin maart vonden er allerlei activiteiten plaats binnen en rond het gebouw, maar er is nog steeds veel te doen. De afgelopen weken werd er hard gewerkt in het Scheepstra Kabinet. Op 28 maart wordt de nieuwe expositie ‘Hindericus Scheepstra schepper van Ot en Sien’ geopend en dan moeten alle vitrines weer gevuld zijn en alle puntjes op de i staan. En dat is het bestuur van het Scheepstra Kabinet natuurlijk wel toevertrouwd.

Maar ook achter de school zijn de mensen nog steeds bezig. Afgelopen week plantten Lubbert en Monica Dijk van Kwekerij De Baggelhof in Terheijl allerlei historische vruchtenbomen in de Treftuin. Zij hebben een keuze gemaakt uit de meer dan 200 oude tot zeer oude rassen die zij in hun kwekerij verkopen. Deze rassen hebben voor een groot deel in Noord-Nederland gestaan, zoals in boomgaarden, op erven of als wegbeplanting. Ze zijn in de loop van de jaren verdwenen naar sommige van de oude rassen zijn op het nippertje gered. Door oude rassen te kweken blijven de erfelijke eigenschappen in omloop. En dit past natuurlijk weer prima bij de Oude Scheepstraschool, dat ook de status heeft van een monumentaal pand.

Zowel de activiteiten binnen als buiten de school passen perfect binnen het thema Cultureel Erfgoed dat dit jaar centraal staat in de Gemeente Noordenveld. Dus natuurlijk werd hier tijdens de welverdiende koffiepauze uitgebreid over gesproken door beide partijen. Alie Folkerts (voorzitter van het Scheepstra Kabinet) maakte gelijk gebruik van dit moment om de mensen van de Baggelhof de nieuwe vers gedrukte folder van het Scheepstra Kabinet te overhandigen. Deze folders zullen in de komende weken weer breed verspreid worden in Roden en de omliggende dorpen, zodat de Noordenvelders en de toeristen op de hoogte zijn van al het moois wat het kabinet dit jaar weer te bieden heeft.

Vanaf zaterdag 31 maart is de nieuwe expositie Hindericus Scheepstra schepper van Ot en Sien ieder weekend weer te bewonderen op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Op paaszondag zijn ze gesloten maar op paasmaandag is iedereen van harte welkom. Ook zal vanaf zaterdag de documentaire over Hindericus Scheepstra te zien zijn in het kabinet. Deze bijzondere documentaire over het leven van ‘onze’ bekende Roner kent woensdag een heuse filmpremière in de Winsinghhof, compleet met rode loper, waar de hoofdrolspelers uiteraard allemaal acte de présence geven.