Scheepstrakabinet

Roden, dorp van Ot en Sien

Hindericus Scheepstra, Roden en Ot en Sien worden vaak in één adem genoemd. Dat is heel begrijpelijk aangezien de bijzondere onderwijzer Hindericus Scheepstra uit Roden kwam en hij de geestelijk vader is van Ot en Sien. Hij maakte de twee Drentse kinderen wereldberoemd in Nederland en gaf daarmee een prachtig visitekaartje van Roden af.

Met zijn beeldende verhalen over het leven van deze kleuters, bereikte hij de harten van vele mensen. De verhalen speelden zich allen af op het Drentse platteland, in een klein dorpje waar het leven fijn was. Zijn Roden stond symbool voor dit dorp en de sfeer en gemoedelijkheid die hij omschreef was typerend voor zijn geliefde ‘thuis’. Het Scheepstra Kabinet heeft samen met de Historische Vereniging Roon een speciale Ot en Sien wandelroute uitgebracht. Deze wandelroute is op diverse plaatsen in Roden aan te schaffen en natuurlijk ook in het Scheepstra Kabinet verkrijgbaar voor € 1,50.

Door zijn verhalen zijn Ot en Sien onsterfelijk geworden en horen ze bij de belangrijkste kinderliteratuur van de twintigste eeuw. In Roden zijn ze dan ook trots op Hindericus en Ot en Sien. Op de Brink in Roden, van oudsher de belangrijkste plaats in het dorp, kunt u standbeelden van beide beroemde kinderen en van hun schepper vinden. In 1948 is de dorpsschool zelfs omgedoopt tot Scheepstraschool en in 2012 kreeg zijn erfgoed een eigen plek: het Scheepstra Kabinet.

noordenveldplus oktoberRoden mag zich met recht het Dorp van Ot en Sien noemen. Vanaf 6 januari 2015 is dit ook terug te zien bij de acht belangrijkste toegangswegen. Daar zijn onderborden geplaatst met de tekst ”Dorp van Ot en Sien”.

 

 

 


Indien u een echte Ot en Sien bij een activiteit wilt inzetten kunt u contact opnemen met Diana Brink via info@scheepstrakabinet.nl of telefonisch via 050-5016988 of 06-36113074. Er wordt dan gekeken of we voor dat moment een Ot en Sien beschikbaar hebben. U betaalt slechts de reiskosten en een vrijwillige bijdrage aan het Scheepstra Kabinet.