Scheepstrakabinet

Over Ot en Sien

Ot en Sien zijn twee buurkinderen, een jongen en een meisje. Zij zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen die in de eerste helft van de twintigste eeuw zeer populair waren. In 1904 schreef Hindericus Scheepstra samen met Jan Ligthart voor het eerst over Ot en Sien, in het boek “Nog bij Moeder”. Er zijn in totaal vier delen over deze kleuters verschenen. Cornelis Jetses verzorgde de bijbehorende illustraties.

610427db4bc08349b1d8b1a7dcb8c2af40fd30755b4df6c26c5a5a6729d99cd5De verhalen speelden zich af op het Drentse platteland, in het dorp Roden. Dit was niet zo vreemd want hier was Hindericus geboren. De boeken werden geschreven met als achterliggende gedachte de jeugd zich te laten verdiepen in het dagelijkse huiselijke gezinsleven. Er werd daarbij een heel romantisch beeld van het leven in Drenthe geschetst.

De serie bestaat uit vier boekjes met een doorlopend verhaal. Het zijn warme verhaaltjes over de buurkinderen Ot en Sien, Trui, en al hun belevenissen thuis en op school. De taal is eenvoudig en de verhaaltjes gaan over de poes, de ton en het linnenrek. De boekjes schetsen allemaal aansprekende situaties uit het dagelijkse leven van veel Nederlandse kinderen in een groot deel van de vorige eeuw. Ook de voorwerpen schetsen een tijdsbeeld.

Tot 1970 werden de boekjes nog op school gelezen. Pas daarna zijn ze door moderner materiaal vervangen. Of dat modernere materiaal ook beter was? In elk geval is er nooit meer een leesmethode ontwikkeld die de immense populariteit van “Ot en Sien” zelfs maar benaderd heeft. Ot en Sien horen dus absoluut tot de beste kinderliteratuur van de twintigste eeuw.

thumb_9415f9bcd76598f9c08127db1641b596_M Tot op heden leven Ot en Sien voort in de boekjes, maar ook in de herinnering van vele generaties die met Ot en Sien leerden lezen. Het tweetal vormt een deel van ons collectief geheugen en de prachtige tekeningen van Cornelis Jetses staan nog steeds afgebeeld op koektrommels, kopjes en andere voorwerpen. Ot en Sien zijn onsterfelijk. En Roden is er trots op dat zij zich het dorp van Ot en Sien mag noemen.

 

 


Indien u een echte Ot en Sien bij een activiteit wilt inzetten kunt u contact opnemen met Diana Brink via info@scheepstrakabinet.nl of telefonisch via 050-5016988 of 06-36113074. Er wordt dan gekeken of we voor dat moment een Ot en Sien beschikbaar hebben. U betaalt slechts de reiskosten en een vrijwillige bijdrage aan het Scheepstra Kabinet.