Scheepstrakabinet

Ot en Sien in het algemeen

WIE ZIJN OT EN SIEN?

Ot en Sien zijn twee buurkinderen, een jongen en een meisje. Zij zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen die in de eerste helft van de twintigste eeuw zeer populair waren. In 1904 schreef Hindericus Scheepstra samen met Jan Ligthart voor het eerst over Ot en Sien, in het boek “Nog bij Moeder”. Er zijn in totaal vier delen over deze kleuters verschenen. Cornelis Jetses verzorgde de bijbehorende illustraties.

De vier boekjes hebben een doorlopend verhaal. Het zijn warme verhaaltjes over de buurkinderen Ot en Sien, Trui, en al hun belevenissen thuis en op school. De taal is eenvoudig en de verhaaltjes gaan over de poes, de ton en het linnenrek. De boekjes schetsen allemaal aansprekende situaties uit het dagelijkse leven van veel Nederlandse kinderen in een groot deel van de vorige eeuw. Ook de voorwerpen schetsen een tijdsbeeld.

thumb_9415f9bcd76598f9c08127db1641b596_MTot 1970 werden de boekjes nog op school gelezen. Pas daarna zijn ze door moderner materiaal vervangen. Of dat modernere materiaal ook beter was? In elk geval is er nooit meer een leesmethode ontwikkeld die de immense populariteit van “Ot en Sien” zelfs maar benaderd heeft. Ot en Sien horen dus absoluut tot de beste kinderliteratuur van de twintigste eeuw.

Tot op heden leven Ot en Sien voort in de boekjes, maar ook in de herinnering van vele generaties die met Ot en Sien leerden lezen. Het tweetal vormt een deel van ons collectief geheugen en de prachtige tekeningen van Cornelis Jetses staan nog steeds afgebeeld op koektrommels, kopjes en andere voorwerpen. Ot en Sien zijn onsterfelijk.

RODEN, DORP VAN OT EN SIEN

Hindericus Scheepstra, Roden en Ot en Sien worden vaak in één adem genoemd. Hindericus maakte de twee Drentse kinderen wereldberoemd in Nederland en gaf daarmee een prachtig visitekaartje van Roden af. De verhalen speelden zich allen af op het Drentse platteland, in een klein dorpje waar het leven fijn was.

noordenveldplus oktober

Zijn Roden stond symbool voor dit dorp en de sfeer en gemoedelijkheid die hij omschreef was typerend voor zijn geliefde ‘thuis’. Het Scheepstra Kabinet heeft samen met de Historische Vereniging Roon een speciale Ot en Sien wandelroute uitgebracht. Deze wandelroute is op diverse plaatsen in Roden aan te schaffen en natuurlijk ook in het Scheepstra Kabinet verkrijgbaar voor € 1,50.

Roden mag zich met recht het Dorp van Ot en Sien noemen. Vanaf 6 januari 2015 is dit ook terug te zien bij de acht belangrijkste toegangswegen. Daar zijn onderborden geplaatst met de tekst ”Dorp van Ot en Sien”.

023 ot en sien beeld

HET BEELDJE

Aan de Brink staat een beeld van Ot en Sien, gemaakt door Suze Boschma-Berkhout in 1969. Vroeger werden er replica’s van dit beeldje verkocht. Helaas worden ze momenteel niet meer geproduceerd. Uiteraard heeft het Scheepstra Kabinet getracht ze weer op de markt te krijgen maar dan zouden er gelijk tienduizend besteld moeten worden en dat is helaas niet haalbaar. Er zijn nog wel andere beeldjes op de markt gekomen. Deze zijn wel verkrijgbaar in het winkeltje van het Scheepstra Kabinet.

OT EN SIEN IN HET SCHEEPSTRA KABINET

Een museum over Hindericus Scheepstra is ondenkbaar zonder zijn 2 bekendste geesteskinderen Ot en Sien. Als u voor de prachtige oude school staat en naar de grote ramen kijkt, leest u daar het eerste verhaaltje van Ot:

jetseston‘Ot, Ot!’
Ot hoort niet, dat zijn Moe hem roept.
‘Ot, waar ben je?’
Moe kijkt door het raam.
Ze ziet Ot niet.
Moe kijkt in de gang.
Daar is hij ook al niet.
‘Ot, Ot!’ Waar zit je dan toch , vent?’
‘Hier Moe!’
‘Waar is dat? In den tuin?
‘Ja, Moe!’

In het kabinet zelf vindt u natuurlijk de boekjes van Ot en Sien. Voor de jeugd is er een Ot en Sien-ton. Net als de kleuters vroeger vaak deden kunnen kinderen zich hierin terugtrekken. De ton is aangekleed met kussens en er staan boekjes om zelf te lezen. Ook kunnen ze zich laten voorlezen uit het boek van Ot en Sien. Er hangen hoofdtelefoons en met één druk op de knop horen ze de prachtige verhaaltjes over de twee buurkinderen. Tevens zijn er Ot en Sien verkleedkleren aanwezig en verschillende maten klompjes. En er kan met ouderwets speelgoed worden gespeeld, zowel buiten als binnen.

Bent u op zoek naar een leuk aandenken of een cadeautje van Ot en Sien dan bent u in ons winkeltje aan het goede adres. Er zijn onder andere verschillende soorten spelletjes, bekers, vingerhoedjes, magneetjes, geurzakjes, geurstokjes en dienbladen te koop.


Indien u een echte Ot en Sien bij een activiteit wilt inzetten kunt u contact opnemen met Diana Brink via info@scheepstrakabinet.nl of telefonisch via 050-5016988 of 06-36113074. Er wordt dan gekeken of we voor dat moment een Ot en Sien beschikbaar hebben. U betaalt slechts de reiskosten en een vrijwillige bijdrage aan het Scheepstra Kabinet.