Scheepstrakabinet

Activiteitenoverzicht 2014

1 januari: Nieuwjaarsduik
11 Otten en Sienen en 1 begeleider verschenen op 1 januari bij het Ronostrand. Daar vond de jaarlijkse nieuwjaarsduik plaats. Met spandoeken kwamen de kinderen en ouders tevoorschijn om het jubileumjaar 2014 spetterend te openen.

6 januari: Nieuwjaarsreceptie gemeente Noordenveld
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Noordenveld werd Hindericus Scheepstra naar voren geroepen. Hindericus (alias Jan Kemkers) vergeleek het Roden van nu met zijn Roon van toen, van de tijd van Ot en Sien. De kinderen waren zelf ook aanwezig en werden toegezongen en ontvingen een jubileumtaart van de burgemeester. Hiermee was het Ot en Sien jaar officieel geopend.

11 januari: Neijoarsveziete Historische Vereniging Roon
Ot en Sien hielpen mee met de verloting.

21 januari: Kinderen uitnodigen voor de look-a-like verkiezing
Samen met de secretaris van de Coördinatiecommissie bezochten Ot en Sien alle basisscholen in Roden. Zij nodigden de kinderen van groep 4 uit om zich op te geven voor de Ot en Sien look-a-like verkiezing.

31 januari: Ot en Sien bonbon
Mercato in Roden had een Ot en Sien bonbon laten maken. Ot en Sien namen de eerste in ontvangst (NB de Ot en Sien bonbon is nu exclusief verkrijgbaar bij Cruwijn Roden).

1 februari: Schaaktoernooi voor basisscholieren
Ot en Sien verzorgden de prijsuitreiking bij het schaaktoernooi voor scholieren in De Inloop.

25 februari: Interview en fotoshoot voor het Dagblad van het Noorden
Voor een artikel in het Dagblad van het Noorden werden 2 deelnemers aan de Look-a-like (Kjell Slenema en Fleur Rutgers) geïnterviewd en gefotografeerd.

28 februari: Interview Radio Drenthe
Voor een radiointerview over de aankomende Look-a-like verkiezing werden een deelnemende Ot en Sien (Wout Brink en Marit Bus) en de secretaris van de Coördinatiecommisie uitgenodigd in Assen.

1 maart: Fotoshoot met Kim Polling
Ot en Sien waren aanwezig bij de judoclinic van Europees judokampioen Kim Polling. Er volgde een fotoshoot ter promotie van het Ot en Sien judotoernooi in november.

1 maart: Speciale jubileumoplage Roner kruidenbitter
Voor dit jubileumjaar heeft Cruwijn in Roden een gelimiteerde jubileum Roner kruidenbitter gemaakt. Slechts 110 flessen worden hiervan verkocht. De eerste werd overhandigd aan ‘Hindericus Scheepstra’.

1 maart: Ot en Sien look-a-like verkiezing
De Pompstee in Roden zat deze middag goed vol. Ouders, familie en vriendjes waren uitgelopen om te kijken welke 3 stelletjes aan het eind van de dag werden gekozen als de Otten en Sientjes van 2014. Deze activiteit werd georganiseerd door de Coördinatiecommissie OT en SIEN 110. Juryleden waren Hindericus Scheepstra, Ot en sien 2013, Herma Stroetinga en Janny Renkema (nog familie van de echte Hindericus). De persentatie was in handen van Siep van der Veen. De gelukkige winnaars waren Senna Hut, Jasmijn de Boer, Tim Bruinsma, Rianka Hoepman, Wout Brink en Marit Bus.

1 maart: Ondertekening convenant gemeente en Stichting lezen en schrijven
De gemeente Noordenveld en de Stichting lezen en schrijven ondertekenden tijdens de Look-a-like verkiezing een convenant. Dit Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid werd geheel in stijl gedaan, zittend aan een oud schoolbankje, met Ot en Sien kleding aan en er werd heel toepasselijk met een griffel op een lei de handtekening gezet.

12 maart: Eerste werkdag van Ot en Sien
Ter voorbereiding op hun rol als Ot en Sien kregen de 6 kinderen les over Scheepstra en zijn geesteskinderen in het Scheepstra Kabinet. Dit ging gepaard met een taartje en gelijk 2 officiële Ot en Sien handelingen. Uit handen van de Rabobank ontvingen zij een cheque ter waarde van € 2000,00 voor dit jubileumjaar. En ze mochten naar ijssalon Italia voor de allereerste Ot en Sien ijsjes in de smaken zuurstok en zoethout.

15 maart: Feest Volksvermaken Roden  
Volksvermaken bestond dit jaar 75 jaar. Ot en Sien feliciteerden hen en bood een cadeau aan namens het Scheepstra Kabinet: een geheel verzorgde middag in het kabinet voor het bestuur en hun partners.

16 maart: Ronde van Drenthe 
De bekende wielerkoers, de Ronde van Drenthe, starte dit jaar in Roden. Ot en Sien liepen voorop in de optocht naar de Gedempte Haven, gingen met de verschillende ploegen op de foto, overhandigden prijzen en gaven het startschot door met de klompen tegen elkaar te slaan. Bij de prijsuitreiking in Coevorden mochten ze mee op het podium.

19 maart: Naar de bios in Roden     
Tijdens de Look-a-like kregen de prijswinnaars een bioscoopkaartje van Cinema De Winsinghhof. Vandaag gingen Ot en Sien naar de bioscoop.

22 maart: Ot en Sien CafeBridgedrive    
Elk jaar vindt in Roden een Ot en Sien bridgedrive plaats. De bridgers bezoeken dan verschillende horecagelegenheden.

5 april: Seizoensopening Kinderboerderij      
Ot en Sien bezochten de openingsdag van de Kinderboerderij in Roden.

9 april: Bezoek PCOB Scheepstra Kabinet      
Leden van de Protestants Christelijke Ouderenbond bezochten het Scheepstra Kabinet en werden voorgelezen en toegezongen door Ot en Sien.

12 april: Ot en Sien schaaktoernooi        
Tijdens het Ot en Sien schaaktoernooi kregen het tweetal schaakles en mochten ze de prijzen uitdelen.

12 april: 10e jubileum Egg Run Roden      
Ot en Sien en Hindericus Scheepstra reden mee met het defilé door het dorp. Ot en Sien elk op een trike en Hindericus op een ouderwetse zijspanner.

14 april: Bibliotheek project Vroeger
Alle basisschoolgroepen 4 in de gemeente Noordenveld kregen het erfgoedproject ‘Vroeger’ aangeboden. Dit project betreft een leskist met allerlei dingen over vroeger en vooral veel over Ot en Sien. De kisten waren samengesteld door de bibliotheek en bij de scholen langs gebracht door 2 vrijwilligers van het Scheepstra Kabinet. Dit jaar moesten ze 3x een week op pad om verkleed als ouderwetse schooljuf de eerste les aan de klassen te geven en de kist achter te laten.

17 april t/m 21 aug: Expositie teken en schildergroep Roden   
De TSR heeft dit jaar diverse werken geleverd met het thema Ot en Sien. Al deze werken zijn geëxposeerd in Roden gedurende dit jaar. Deze periode hingen de jubileumtaartjes in De Inloop. De 3 heren Scheepstra, Ligthart en Jetses hingen in Cuisinerie Mensinge (later in De Inloop). De Winsinghhof met het beeld van Ot en Sien hing natuurlijk in de Winsinghhof en in de etalage van het voormalige pand van Molenkamp Schoenmode hing het prachtige Ot en Sien mozaïek.

18 april: Ot en Sien dagen bij Buiter         
Buiter Roden had de etalage ingericht met Ot en Sien spullen en had speciale Ot en Sien meel (brood en koekjesmix) laten maken. Ot en Sien kregen de eerste mix aangeboden. Deze 2 dagen kon je ook ouderwets spelen bij Buiter met buitenspeelgoed van Speelgoedmuseum Kinderwereld.

18 april: Jetses Expositie Scheepstra Kabinet 
Ot en Sien assisteerden bij de opening van de expositie.

21 april: Neutjeschieten bij Onder de Linden   
Ot en Sien deden mee en reikten de prijzen uit.

25 april: Fotoshoot Scheepstra Kabinet    
Sponsor RaboBank besteedde ook extra aandacht aan het Ot en Sien jaar. Lezers konden op hun kosten naar het kabinet. In het juni nummer van Dichterbij werd dit aangegeven en vandaag was er een speciale fotoshoot in het kabinet met Ot en Sien.

25 april: Opening terras Wapen van Drenthe    
Het Wapen kreeg een nieuw terras. De wethouder, oprichtster mevrouw De Vries en Ot en Sien openden het terras.

26 april: Koningsmarkt     
Traditioneel werden de balonnen opgelaten bij deze feestdag. Ot en Sien gaven het startteken.

4 mei: Grasbaanraces Een/Roden
Als Vip mochten Ot en Sien aanwezig zijn. Zij gaven alle renners een cadeautje namens de organisatie (waaronder een Ot en Sien beeldje) en zij deelden de prijzen uit.

5 mei: Nationale bevrijdingsfeest Assen      
Op 5 mei organiseerden het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de provincie Drenthe een officieel programma in De Nieuwe Kolk in Assen. Mary Robinson, eerste vrouwelijke president van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, verzorgde dit jaar de traditionele 5 mei-lezing. Het Noord Nederlands Orkest en Ellen ten Damme zorgden voor een bijzondere muzikale omlijsting. Tot de genodigden behoorden verschillende Kamerleden, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de cultureel-maatschappelijke sector en Drentse inwoners. Na afloop verzorgden alle twaalf Drentse gemeenten bij De Nieuwe Kolk een presentatie rondom het thema ‘Vrijheid’.

Het thema was “Vrijheid geef je door”. Alle 12 gemeentes presenteerden zich hier. De gemeente Noordenveld had een partytent en een kraam vlakbij het hoofd van de Vaart. Er werd ingezet op gezond ouder worden (healthy ageing). 3 bedrijven uit Noordenveld (Roden) met medische technologie m.b.t. dit onderwerp presenteerden zich hier. De gemeente wilde een creatieve link en ontspannen noot hebben in dit technische verhaal. Hier kwamen de Otten en Sienen op de proppen. Al 110 jaar oud en nog steeds springlevend. De rol was het uitdelen van gezonde en ongezonde hapjes en foldermateriaal.

10 mei: Ajax schalen       
Ajax werd dit jaar weer landskampioen. Met de 4 schalen kwamen zij naar het sportpark van VVRoden. Ot en Sien gingen op de foto met Richard Witschge en de 4 kampioensschalen.

10 mei: Opening boekhandel De Oorsprong
In Nieuw-Roden vond de opening van een tweedehands boekhandel De Oorsprong plaats. Ot en Sien lieten de kinderchampagne knallen en openden de winkel door voor te lezen uit het Ot en Sien boek.

21 mei: Start voorleesestafette Ot en Sien  
De voorleesestafette van het Scheepstra Kabinet werd op woensdagochtend geopend door kinderboekenschrijver Harm de Jonge. Ook Ot en Sien waren aanwezig om het rode Ot en Sien boek te overhandigen.

21 mei: Voorlezen en spelletjes bij Bibliotheek roden      
Bij de bibliotheek kwam het Ot-en-Sien-estafette-boek ook. Daar werd voorgelezen en met ouderwets speelgoed gespeeld.

22 mei: Voorleesestafette bij De Hullen
Kinderen van de bovenbouw van Openbare Basisschool de Marke lazen de ouderen voor uit Ot en Sien. Sommige waren zelfs in ouderwetse kleding aanwezig. Ook zongen ze oude kinderliedjes.

22 & 23 mei: Wandel 2 daagse Nieuw-Roden         
Ot en Sien liepen 2 dagen met dit evenement mee. Op wandelschoenen wel te verstaan!

23 mei: Ot en Sien week Daan Nijman           
Een week lang stond de boekwinkel Daan Nijman in het teken van Ot en Sien. Op donderdagavond was hier het Ot-en-Sien-estafette-boek aanwezig en werd er voor gelezen.

23 mei: Voorleesestafette in Molenhof
Herma Stroetinga en de Hennie van de Looi (de vrouw van voetbaltrainer Erwin van de Looi) lazen tijdens de voorleesestafette voor in winkelcentrum de Molenhof.      

24 mei: Verjaardagsfeest Ot en Sien
De afsluiting van de voorleesestafette was in het Scheepstra Kabinet. Hier werd ook gelijk een feestje gevierd met ballonnen, slingers, drinken, taartjes, snoep, spelletjes, een draaiorgel en een poppenkast. Met 19 vrijwilligers, aangekleed als mensen van toen, en heel veel kinderen was het een vrolijke gebeurtenis. Ten slotte las hindericus Scheepstra de kinderen voor uit Ot en Sien en ging iedereen met een cadeautje uit de grabbelton naar huis.

30 mei: Ot en Sien Ponyconcours voor de jeugd    
Tijdens het ponyconcours op het jaarbeursterrein kwam voor het eerst de Ot en Sien hindernis van stal. Deze was speciaal voor het Ot en Sien jaar gemaakt en zal vanaf nu ingezet worden bij de diverse activiteiten van de rij- en menvereniging. Ot en Sien deelden deze dag de prijsjes (rozetten) uit.

31 mei: Ot en Sien jeugd vis dag         
Hengelclub Roden organiseerde een jeugd-visdag. Deelname was gratis. Eerst werd er theorie gegeven, daarna mochten de kinderen zelf hun dobber, haakje en loodlijn maken en ten slotte werd er echt gevist. Ot en sien deden mee en deelden later de prijzen uit.

1 juni: Koffieconcert in het kader van 110 jaar Ot en Sien          
De Ronersingers gaven een koffieconcert en iedereen werd welkom geheten door Ot en Sien. Er was nog een zeer bijzonder optreden van een kleuterkoor van De Marke. Zij zongen oude kinderliedjes voor de bezoekers.

1 juni: Ronde rond het Ronostrand     
Alle winnaars ontvingen bij deze wielerronde een beeldje van Ot en Sien uit de handen van Ot en Sien. Ons tweetal stapte zelf ook nog op de fiets tijdens de dikke bandenrace voor de jeugd.

2 t/m 12 juni: Ot en Sien dagen bij Interzorg De Hullen Roden    
Bij verzorgingshuis De Hullen werd een Ot en Sien 10-daagse georganiseerd. De bewoners bezochten onder andere het Scheepstra Kabinet, er was een expositie, het kinderkoor van de Marke trad op met de Roner Singers, er werden Ot en Sien spellen gedaan en ze werden natuurlijk bezocht door Ot en Sien.

14 juni: Het Ot en Sien/ Intersport puppie E en F toernooi van VVRoden:
Ot en Sien deden de prijsuitreiking bij het F-toernooi .

14 juni: Eindfeest Korfbalvereniging Noordenveld 
Het jaarlijkse eindfeest van Korfbalvereniging Noordenveld stond dit jaar in het teken van Ot en Sien. Zij deden de opening en deden mee met de spelletjes.

14 juni: Toen en Nu festival       
Op zaterdag 14 juni was het gezellig druk tijdens de eerste editie van het Toen & Nu Festival. Zoals de naam al aangeeft was er aandacht voor het heden maar werd er ook uitgebreid stilgestaan bij de vroegere tijd. Ot en Sien mochten daarom niet ontbreken. Samen met Hindericus Scheepstra openden zij het festival door ballonnen op te laten. Daarna kon het bomvolle programma van start gaan. Er was volop te beleven en Ot en Sien genoten mee. Er waren volop speelmogelijkheden, activiteiten en prachtige optredens van onder andere Ellen ten Damme. Om 7 uur stonden Ot en Sien weer op het podium. Na een paar moppen om de tijd vol te praten, openden zij de avond met een gedicht over Ot en Sien. Hierna volgden nog andere optredens.De conclusie van Ot en Sien over deze eerste editie: een geweldig festival en zeer zeker voor herhaling vatbaar!!!

20 juni: Ot en Sien/ Intersport A1 en MA1 toernooi
VVRoden organiseerde deze keer Ot en Sien voetbaltoernooien voor de leeftijd van 17-18 jaar

21 juni:Ot en Sien/ Intersport C en D toernooi en B toernooi      
VVRoden organiseerde deze keer Ot en Sien voetbaltoernooien voor de leeftijd van 11-12 jaar (D-pupillen); leeftijd van 13-14 jaar (C-pupillen) en de leeftijd van 15-16 jaar (B-pupillen).

21 juni: Univé Run van Roden    
Tijdens de 32e editie renden Ot en Sien ook mee. NB vroeger heette de run de Ot en Sien loop.

22 juni: Ot en Sien tocht (Toerclub WTC Roden)     
Voor de 32ste keer werd de Ot en Sien fietstocht verreden over 110 kilometer. Ot en Sien waren aanwezig bij de start van de activiteit om iedereen uit te zwaaien.

28 juni: Rabobank-leden bij Scheepstra       
In het Scheepstra Kabinet was een speciaal arrangement voor leden van de Rabobank. Ot en Sien verwelkomden de mensen en trakteerden op een Ot en Sien bonbon en cake.

29 juni: Dressuurwedstrijd voor pony’s       
In manege de Hulhorst in Roden waren dressuurwedstrijden voor ponys. Ot en sien verzorgden weer de prijsuitreiking.

30 juni: Wielerronde Nieuw-Roden     
In Nieuw-Roden vond de jaarlijkse wielerronde plaats. Ot en Sien schoten de renners weg en onthaalden ze tot slot met bloemen en prijzen.

6 juli: Heel Holland Weckt markt         
Tijdens de officiele opening van de Landskeuken in Roden waren Ot en Sien aanwezig. Aansluitend openden ze de pannenkoekenrace en renden ze enthousiast mee.

9 en 10 augustus: Turfvaartdagen Appelscha        
In Appelscha werden de twee-jaarlijkse turfvaartdagen georganiseerd. Het thema van dit jaar was de school. Daarom waren alle Otten en Sienen uitgenodigd om mee te genieten van de schepen, oude ambachten, spelletjes etcetera. Tevens deelden ze hier flyers uit ter promotie van Roden, het dorp van Ot en Sien.

10 augustus: Ot en Sien oldtimerrit
Voor de 10e maal werd deze rit alweer georganiseerd. Dit jaar ontvingen alle deelnemers een Ot en Sien beeldje.

23 augustus: Rabobank-leden bij Scheepstra Kabinet    
In het Scheepstra Kabinet was een speciaal arrangement voor leden van de Rabobank. Ot en Sien verwelkomden de mensen en trakteerden op een Ot en Sien bonbon en cake.

7 september: Heel holland Weckt, in Arnhem
In Arnhem werd tijdens de Beleef Landlevendagen het wecken officieel op de lijst van Nederlands immaterieel cultureel erfgoed geplaatst. Ot en Sien waren daarbij aanwezig en openden vervolgens de pannenkoekenrace.

12 september: Officiele aftrap Open Monumentendagen.
Op vrijdagavond vond de officiële opening van de Open Monumentendagen plaats bij de Landskeuken (Mensinge). Hiervoor was een toneelstukje geschreven met daarin een rol voor Ot en Sien.

19 september: Bij opening jaarbeurs (+stand)       
Ot en Sien waren bij de opening en overhandigden de bloemen voor de ondernemersprijs 2014. Tevens werd er de hele beurs periode in de feesttenten reclame voor Roden, dorp van Ot en Sien gemaakt via de banners.

19-23 september: Stand op Jaarbeurs v/h Noorden
De commissie had een onbemande stand metposters met daarop de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Tevens waren er flyers verkrijgbaar en werd er volop reclame gemaakt met de slogan Roden, dorp van Ot en Sien.         

20 september: Rodermarktparade     
Er reed 2 maal een reclame versierde wagen mee tijdens de rodermarktparade van 2014. De figuranten waren telkens 5 Otten en Sienen, een Hindericus en nog een 8 tal volwassenen om de wagen. Tijdens de parade werden 5000 flyers uitgedeeld.

21 september: Fotoshoot op het jaarbeursterrein
Op het jaarbeursterrein mochten mensen op de foto met Ot en Sien.

21 september: Grasbaanraces Een   
Ot en Sien verzorgden de prijsuitreikingen bij de Gouden helm grasbaanraces in Een/Roden.

Laatste week september t/m eind oktober: etalageproject TSR          
De Zakenkring richtte in samenwerking met de teken en schildergroep Roden 48 etalages in met Ot en Sien schilderijen. NB in de maanden november en december werden alle 48 werken in het oude pand van Niek Middelhoek geëxposeerd.

4 oktober: Herfstconcert Ot en Sien  
Het Drents Senioren Orkest trad samen met Titia Keizer op tijdens een “Herfstconcert Ot en Sien“. Ot en Sien regelden het uitdelen van de programmaboekjes.

8 oktober: Opening kledingbank         
De officiële opening van de kledingbank werd door Ot en Sien gedaan. Tevens trakteerden zij alle klanten van de kledingbank op een vrijkaart voor het Scheepstra Kabinet.

12 oktober: Onthulling nieuwe leesplank Verkuno
Basisscholieren uit Roden hadden woorden voor een nieuwe leesplank bedacht en daar tekeningen bij gemaakt. De winnende ontwerpen worden door Verkuno en Ot en Sien onthuld in het kabinet.

26 oktober: Oktobermaand Kindermaand Scheepstra Kabinet
In het kader van de Oktobermaand Kindermaand vonden er extra activiteiten plaats in het Scheepstra Kabinet. Ot en Sien waren daarbij aanwezig.

9 november: Prijsuitreiking bij Ot en Sien men-wedstrijden      
In de manege waren Ot en Sien men-wedstrijden. Uiteraard met de hindernis van Ot en Sien, spandoeken, overige aankleding en het tweetal zelf bij de prijsuitreiking .

22 november: Ot en Sien judotoernooi          
Ot en Sien assisteerden bij de prijsuitreiking van het judotoernooi.

29 november: Boekpresentatie ‘de oude melkfabriek’    
Jan Aukema schreef een boek over de oude melkfabriek van Roden. Tijdens de officiële presentatie was een rol weggelegd voor Ot en Sien. In het boek wordt gesproken over het spook van de fabriek en Ot en Sien overhandigden het eerste boek aan dit spook.

29 november: VOR-recreatierit naar Scheepstra Kabinet          
In het Scheepstra Kabinet was een speciaal arrangement voor leden van de VOR (Vervoer Ouderen Roden). Ot en Sien verwelkomden de mensen en trakteerden op een Ot en Sien bonbon en cake. NB tevens bevond zich hier de 2000ste bezoeker van het kabinet dit jaar.

11 december: Uitreiking Ot en Sien puzzelwedstrijd
In samenwerking met De Krant hield de Zakenkring een puzzelwedstrijd met Ot en Sien werken van de Teken- en Schildergroep. De winnaars kregen vandaag hun prijzen.

24 december: Kerstspel PKN   
Op kerstavond werden Boer Ot en boerin Sien aan het bekende kerstverhaal toegevoegd…

1 januari: Nieuwjaarsduik          
Zoals het jaar 2014 begon werd nu ook 2015 begonnen (of 2014 afgesloten…): met een ijskoude Nieuwjaarsduik (het water was slechts 1 graad) bij het Ronostrand tbv kinderen Wit-Rusland.