Scheepstrakabinet

Het jubileumjaar 2014

Het begin
In 2014 was het 110 jaar geleden dat de eerste boekjes van Ot en Sien waren verschenen. Voor het Scheepstra Kabinet een reden om begin 2013 verschillende partijen om de tafel uit te nodigen om met elkaar te praten over een mogelijk jubileumjaar. Samen met de Vereniging voor Volksvermaken, Zakenkring Roden, Historische Vereniging Roon, Landgoed Mensinge, Speelgoedmuseum Kinderwereld en weekblad De Krant werd op 28 mei een symposium georganiseerd over RODEN, DORP VAN OT EN SIEN. Het doel van deze avond was alle verenigingen, stichtingen en organisaties in Roden te enthousiasmeren in 2014 een activiteit te organiseren in het kader van 110 jaar Ot en Sien.

logo jaar van Ot en SienCoördinatiecommissie OT en SIEN 110
Na het symposium is een Coördinatiecommissie OT en SIEN 110 in het leven geroepen. De commissie bestond uit (bestuurs)leden van verschillende organisaties in Roden: Henk Nijhof (Zakenkring Roden), Lammert Kalfsbeek (Vereniging voor Volksvermaken), Piet van Houten (ondernemer in Roden, organisator Toen en Nu festival), Frits Emmelkamp (Culturele Kring Roden, organisator Toen en Nu festival) en 2 bestuursleden van het Scheepstra Kabinet Vroukje Hartlief en Diana Brink. Vroukje Hartlief was voorzitter van de coördinatiecommissie en Diana Brink de secretaris.

De commissie had tot doel de activiteiten te coördineren die in het kader van het jubileumjaar georganiseerd werden en om de Ot en Sien activiteiten die werden gepland te promoten. Dit deden ze onder andere door het bijhouden van een Ot en Sien activiteitenkalender, te twitteren, facebooken, flyeren, het bijhouden van een website (deze is tot december 2015 online) en nieuwsbrieven te versturen. Daarnaast werden een aantal eigen activiteiten georganiseerd om het jaar nog meer te promoten (Nieuwjaarsduik, Ot en Sien look-a-like verkiezing, deelname aan de Rodermarktparade en een stand op de Jaarbeurs van het Noorden).

3Otjes en Sientjes
Het belangrijk promotiemateriaal in 2014 waren de echte Otten en Sienen. Aan het begin van het jaar namen Thijs Brink en Adriana Topper deze rol op zich. In maart kozen zij als mede-juryleden tijdens de look-a-like verkiezing drie andere stelletjes uit, die Roden in 2014 als Ot en Sien mochten vertegenwoordigen. Dat waren Tim Bruinsma & Rianka Hoepman, Wout Brink & Marit Bus en Senna Hut & Jasmijn de Boer. Bij maar liefst 72 activiteiten kwamen één of meerdere stelletjes in actie! Ook werd af en toe een echte Hindericus Scheepstra in gezet. Oud-wethouder Jan Kemkers wist deze rol voortreffelijk neer te zetten.

Terugblik op het jaar
Terugkijkend kan de conclusie worden getrokken dat 2014 echt hèt jaar van Ot en Sien is geweest. Het kan de mensen in Roden en Noordenveld niet meer zijn ontgaan dat Ot en Sien uit Roden komen en daar nog steeds thuis horen. Als kroon op het werk van de Coördinatiecommissie werden op 6 januari 2015 in Roden 8 onderborden geplaatst bij verschillende toegangswegen. Iedereen die Roden nu binnenrijdt kan het lezen: RODEN is het DORP VAN OT EN SIEN!

Klik hier voor de activiteitenkalender van het Ot en Sien jaar.
Klik hier voor foto’s van de hoogtepunten van het Ot en Sien jaar.
Klik hier voor een fotoreportage van Ot en Sien met diverse bekende Nederlanders die zij het afgelopen jaar hebben ontmoet.