Scheepstrakabinet

Scheepstra in Roden

266px-Hindericus_Scheepstra_door_Kiki_Meyer_in_RodenHindericus Scheepstra kwam uit Roden en hij voelde zich hier thuis. Nu, jaren later vindt u Hindericus nog steeds in zijn Roden. En niet alleen in het Scheepstra Kabinet. Zo staat een prachtig bronzen standbeeld van hem op de Brink, u vindt zijn graf aan de Norgerweg en er bestaat nog altijd de Scheepstrastraat en natuurlijk de voormalige Scheepstraschool. Ook vindt u er het beeldje van Ot en Sien en verschillende locaties uit zijn boeken zoals de ‘dikke boom’ en het ‘windgat’.

Standbeeld
In Roden staat een bronzen standbeeld van Hindericus Scheepstra, lezend in een boek. Het staat op de Brink naast het pand waar Tjerk, Henderik en Jan Scheepstra respectievelijk de broer, neef en achterneef van Hindericus Scheepstra een kruidenierswinkel/supermarkt annexe café exploiteerden. Het beeld van Hindericus Scheepsta is in 2002 gemaakt door beeldhouwer Kiki Meyer, een kleindochter van Jan Scheepstra.

IMG_0107Graf Hindericus Scheepstra en zijn vrouw
Hindericus Scheepstra overleed op 8 mei 1913 aan een hartaanval. Zijn wens was om in zijn geliefde Roden begraven te worden. Hier rust hij nou op de begraafplaats aan de Norgerweg. Het graf van hem en zijn vrouw Wilhelmina Klazina Houwen zijn in bezit van en worden onderhouden door het Scheepstra Kabinet.

Hoewel het wellicht wat tegenstrijdig klinkt, is de begraafplaats aan de Norgerweg in Roden één van de mooiste plekjes van Roden. De bomen zijn imposant. Het is er altijd netjes en er heerst rust. Rust die slechts verstoord wordt door de auto’s die van Roden naar Norg (of andersom) rijden. Het is dus best een bezoekje waard.

Om het graf te bezoeken kunt u het beste de oude ingang nemen, tegenover de kinderboerderij van Roden (Hier vindt u ook voldoende parkeerplaatsen – Norgerweg 2D). Als u de begraafplaats oploopt en om de grote rododendron struik loopt komt u uit bij een huisje. In de rij rechts van het huisje zijn de negende en tiende graven van Hindericus en zijn vrouw.

Meester H. Scheepstrastraat en Scheepstraschoolimages-9 Uiteraard kunt u ook de Meester H. Scheepstrastraat in Roden vinden (tussen de Nieuweweg en de Ceintuurbaan Zuid in). En ook de twee andere grootheden zijn terug te vinden als zijstraten van de Scheepstrastraat: De Jan Ligthartstraat en het Jetsesplantsoen.

En er waren ook scholen in Roden naar de drie mannen vernoemd. In de voormalige Scheepstraschool aan de Schoolstraat huist nu het Scheepstra Kabinet. De O.L.S. “Cornelis Jetsesschool” bevond zich aan de Klimop. Sinds 1993 draagt deze school de naam de Tandem. In dat jaar zijn de Jan Ligthartschool en de Cornelis Jetsesschool gefuseerd. De voormalige Jan Ligthartschool zat aan de Dreesdestraat tot 1993.

Beeldje Ot en Sien
Aan de Brink in Roden staat een beeldje van Ot en Sien. Dit beeld van Franse kalksteen werd in 1969 geplaatst. Het stelt de 2 geliefde buurkinderen voor die in 1904 bedacht zijn door Hindericus Scheepstra. Het beeldje is gemaakt door Suze Boschma-Berkhout.