Scheepstrakabinet

Gebouw

De openbare lagere school aan de Schoolstraat in Roden werd in 1894 geopend en is een ontwerp van architect Hillebrands. In dit gebouw leerden duizenden kinderen lezen met de vernieuwde leesplank van Hoogeveen.

Van 2010 tot 2012 werd de school prachtig gerestaureerd door Hofstra Hulstra Bouw en verbouwd om als dagbesteding voor cliënten van Promens Care te kunnen worden gebruikt. De huidige eigenaar van het pand is Woonborg. In de officiële monumentenomschrijving heet het pand ‘een ‘vierklassige middengangschool met neorenaissance-details’.

Als u door de monumentale voordeur de school binnenstapt, zet u een stap in het verleden. De betegelde gang is precies zoals hij vroeger was, de oude kapstokken met nummers erop zijn nog aanwezig. Als u naar boven kijkt, ziet u de originele gewelven net zoals de kinderen die honderd jaar geleden zagen. Aan het eind van de gang hangt een spreuk van Vondel (1587-1679) die iedere oud-leerling in het geheugen gegrift staat:

IMG_0028

Tijd is onomkeerbaar, maar in het Scheepstra Kabinet nemen we u toch even mee, terug naar vroeger…

NB: het gebouw is elk jaar tijdens één van de Open Monumentendagen te bezichtigen. Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor het publiek.