Scheepstrakabinet

Algemeen

Onder het motto ‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel’ maakt u in het Scheepstra Kabinet kennis met Scheepstra als schrijver, onderwijzer en zijn werk. U vindt hier zijn boekjes; de bekendste wandplaten; de leesplankjes alsmede brieven aan Jan Ligthart. Ook Cornelis Jetses en Wiebe Kornelis Walstra worden niet vergeten. U maakt verder kennis met zijn familie en dus met Roden, het dorp van Ot en Sien.

images-10

Het kabinet is gevestigd in de Oude Scheepstraschool. De school kent 4 lokalen en het kabinet bevindt zich gelijk rechts voorin. Het kabinet is ingericht als een klaslokaal uit de dertiger jaren. U vindt hier de oude schoolplaten, de bankjes, het prachtige schoolbord, een lessenaar en uiteraard de bekende leesplank. Het is echter een interactief gebeuren. Mensen belanden via het leesplankje op de I-pad. En van een oud schoolbord naar een digitaal bord, zoals dat tegenwoordig gebruikt wordt op basisscholen.

Er is hier niet alleen van alles te zien, er is ook genoeg te doen. Kinderen kunnen zelf uitproberen hoe het leren en lezen van toen ging. Of hoe je schreef met die mooie letters. Luisteren naar de verhalen van vroeger kan natuurlijk ook.

Het museum is, zowel voor jong als oud, zeker de moeite van het bezoeken waard.

 

00000002_r3_c8