Scheepstrakabinet

Vorige exposities

In 2012 is het Scheepstra Kabinet van start gegaan met een algemene expositie over het culturele erfgoed van Hindericus Scheepstra. De belangrijkste onderdelen hiervan zijn uiteraard de leesplank, zijn boekjes en brieven aan Jan Ligthart.

1979489_361530553985650_1992939380_nIn 2013/2014 heeft het Scheepstra Kabinet de deuren wijd open gezet voor alle Otten en Sientjes. De algemene expositie is toen aangevuld met een prachtige voorleeston. Kinderen kunnen in deze ton luisteren naar de verhaaltjes van Ot en Sien of kunnen zelf een oud boekje van Hindericus lezen. Ook is er oud speelgoed aangeschaft (zoals stelten, tollen en hoepels) en zijn er andere activiteiten voor de jeugd ontwikkeld.

 

DVHN-20140419-DO01020001-184x300In 2014/2015 waren zeventig originele prenten van Ot en Sien van illustrator Jetses te zien. Deze tentoonstelling sloot naadloos aan bij het jaar van Ot en Sien in Roden. De prenten waren beschikbaar gesteld door het Nationaal Onderwijsmuseum en Noordhoff Uitgevers B.V. (Groningen/Houten).

 

In 2015/2016 stonden de leesplankjes centraal in het kabinet. Het ‘Aap Noot Mies’ is voor de meeste mensen het bekendste leesplankje, maar er waren tientallen anderen in het onderwijs te vinden. De getoonde leesplankjes in het Scheepstra Kabinet gaven een indruk van de enorme variatie. Ze verschilden in de woorden, in het gebruikte lettertype, in de (streek)taal of het dialect. Een aantal werden gebruikt om kinderen tegelijkertijd in een godsdienst op te voeden (het Katholieke en Joodse leesplankje). Ook het materiaalgebruik veranderde in de loop der jaren: van karton, naar hout, naar plastic.

Natuurlijk waren er ook een paar zeer bijzondere leesplankjes te bewonderen. Het pronkstuk van de getoonde collectie was een leesplank die speciaal ontworpen was voor prinses Amalia. En er was een verzilverd leesplankje te zien, uitgegeven door Muntpost in het jaar 2000. Verder zag u het het eerste leesplankje van Hoogeveen (het plankje met het gat), het laatst uitgebrachte plankje (het plankje van Kooreman, van de methode ‘Letterstad’) en het prachtige Indische leesplankje. Maar natuurlijk ook de eerder genoemde Katholieke (van Becker), Joodse (van Slagter) en de dialectplankjes van Zeeland en van Tilburg.

Alle getoonde leesplankjes kenden weer een eigen uitgangspunt. U zag het allemaal in de tentoonstelling GEIT-ZEEP-DOES, een expositie over bijzondere leesplankjes.

In 2016/2017 zag u de expositie Het Volle Leven. De collectie Van der Mei.

Alle originele boekjes van het drietal Scheepstra, Ligthart en Jetses werden tentoongesteld. De expositie nam u mee naar ‘Het Volle Leven’ van vroeger. De expositie werd ingericht met de persoonlijke collectie van Fedderik van der Mei, een gepassioneerd verzamelaar van Cornelis Jetses. Helaas is dit de laatste expositie geweest want begin 2017 is deze bijzondere man helaas overleden.

a href=”http://www.scheepstrakabinet.nl/wp-content/uploads/2015/01/GetAttachment.aspx-4.jpeg”><img class=”size-thumbnail wp-image-2431 alignleft” src=”http://www.scheepstrakabinet.nl/wp-content/uploads/2015/01/GetAttachment.aspx-4-150×150.jpeg” alt=”GetAttachment.aspx-4″ width=”150″ height=”150″ /></a>De expositie begon bij de methode ‘Het Volle Leven’, die door onder andere Hindericus Scheepstra werd ontwikkeld, speciaal voor de eerste klassen van de lagere school. De kinderen leerden hierbij op een speelse manier de samenhang kennen tussen de mensen, dieren en planten. Bij deze methode hoorden de bekende schoolplaten over timmeren, grasland , metselen en bouwland. En natuurlijk de boekjes van ‘Pim en Mien’.
GetAttachment.aspx-4

‘Pim en Mien’ werden geschreven voor leerlingen van het eerste en tweede leerjaar. Hierop volgden vier deeltjes van ‘Nog bij Moeder’ voor het tweede leerjaar. Deze boekjes zijn beter bekend geworden als de boekjes van ‘Ot en Sien’. In de volgende schooljaren volgden ‘Buurkinderen’, ‘Dicht bij huis’, ‘De Wereld in’ en ‘Blond en Bruin’.

Voor deze tentoonstelling had Van der Mei zelf de teksten verzorgd en de illustraties uitgekozen. Douwe Buiter heeft vervolgens de inrichting, de teksten en illustraties prachtig vorm gegeven. Tevens was een gefilmde opname van Van der Mei te zien, gemaakt door Wobbe Gorter.