Scheepstrakabinet

De verzamelaar Marlies Hoff

De expositie De wereld in: Jip en Janneke in vertaling is grotendeels samengesteld uit de verzameling van Marlies Hoff (1968). Zoals zovelen groeide ook zij op met de boeken van Jip en Janneke.

“Ik werd al vroeg verliefd op het werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp: na het zien en lezen van Pluk van de Petteflet was ik verkocht en op 8-jarige leeftijd kocht ik van mijn eigen geld mijn eerste boek van Schmidt en Westendorp: Het fornuis moet weg.

De echte verzamelaar werd in me wakker, nadat ik op 11-jarige leeftijd de omnibus met de gekleurde Jip en Janneke-illustraties in de boekhandel zag staan en wist dat ik die echt hebben moest.”

Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde kwam ze in 1998 terecht bij het NLPVF (nu Nederlands Letterenfonds). Daar kreeg ze tot haar grote vreugde al snel toegang tot informatie over vertalingen van het werk van Schmidt & Westendorp en begon zij haar verzameling hiermee uit te breiden.

Vanaf 2001 is zij als hoofd van de afdeling Bibliotheek & Documentatie verantwoordelijk voor de bibliotheek met Nederlandse literatuur in vertaling en de hiermee verbonden vertalingendatabase. Sinds vorig jaar is ze tevens verantwoordelijk voor de commissie “Geïllustreerde Kinder- en Jeugdliteratuur” bij het Nederlands Letterenfonds.

Marlies’ boekencollectie groeit momenteel met name door de aanschaf van boeken, waarvoor Fiep Westendorp ooit het omslag maakte; boekomslagen waar ze echt gelukkig van wordt.

Haar jongste dochter vroeg laatst nog: ‘Mam, wanneer word jij nu eens volwassen? Ik ken echt niemand van bijna 50 die nog voor de lol boeken van Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt leest en koopt!’

‘Maar Fiep en Annie staan sinds jaar en dag steevast op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas en ik ben er vrijwel zeker van dat ze daar voor altijd op zullen blijven staan.”

 

Eerdere exposities uit de verzameling van Marlies Hoff:

100 jaar Annie
In de Openbare Bibliotheek te Hoorn, 2011

Selectie van vertalingen
In de Airport Library op Schiphol, 2013

De gehele collectie van Marlies Hoff
In het ‘Loft der zotheid’ te Hoorn, voorjaar 2014