Scheepstrakabinet

De overeenkomsten tussen “Jip en Janneke” en “Ot en Sien”

“Toen ben ik, denk ik, in het voetspoor van Ot en Sien getreden …”
Annie M.G. Schmidt, in: “Jip en Janneke jarig”,
Algemeen Dagblad, 12-11-1983.

De buurkinderen Jip en Janneke hebben meer dan oppervlakkige overeenkomsten met de kleuters Ot en Sien die Hindericus Scheepstra bijna vijftig jaar eerder bedacht. Ze beleven dezelfde dingen, spelen dezelfde spelletjes en ontdekken hun wereld op vrijwel dezelfde wijze. Niet alleen de verhaaltjes vertonen overeenkomsten, ook het simpele taalgebruik met eenvoudige grammatica en de lettergrepen gescheiden door streepjes zijn gelijk.

In de derde vitrine van de expositie tonen we de opvallendste en leukste overeenkomsten van beide duo’s. Hoe Ot zijn buurmeisje Sien leerde kennen en hoe Jip vriendschap sloot met Janneke. Hoe ze samen spelen in de tuin. Ook touwtje springen is in 50 jaar eigenlijk niet veranderd. De meisjes zijn daar veel beter dan de jongens. Ot geeft er niet om en Jip kan het ook niet… beide jongens proberen ook te breien, maar ook daar hebben ze niet veel talent voor. Winkelen is wel veranderd, maar “naar de winkel gaan” komt in beide boeken voor. Heel opvallend is de regenton waar Ot en Sien in gaan schuilen voor de regen. In Jip en Janneke schuilen ze samen in een rioolbuis die werklui achterlieten op straat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer overeenkomsten in de belangwekkende gebeurtenissen en belevenissen in de leventjes van Ot en Sien en Jip Janneke die we niet allemaal kunnen laten zien. Zo worden zowel Sien als Janneke ziek (en weer beter!), spelen beide kleuterduo’s in een tent, spelen ze schooltje, spelen ze met hun huisdieren en vinden ze een spin in de tuin. Op de leestafel achterin het Kabinet staan de boekjes van Ot en Sien en Jip en Janneke om zelf nog meer overeenkomsten te ontdekken.