Scheepstrakabinet

Brief van een oma

Dag kinderen,

images-9Laatst was er een speciale opa en oma-dag op de school van mijn kleinkinderen. Samen met een heleboel andere opa’s en oma’s zijn we gaan kijken. We keken onze ogen uit! Wat zijn de scholen van tegenwoordig groot zeg. Er zijn heel veel lokalen en elke groep heeft zijn eigen wc! En die prachtige borden die jullie nu hebben. Je kunt er met je vinger optikken en dan gebeurt er van alles. Dat was in mijn tijd wel anders hoor…

Vroeger had je in elk dorpje bijna een eigen school. De dorpen waren veel kleiner en dus de scholen ook. We hadden dus minder kinderen en minder lokalen. We zaten dan ook met verschillende groepen in één lokaal. En de hele school moest het met één wc doen!

Jullie hebben een digibord zag ik. In onze tijd was dat een krijtbord. De meester of juf moest daar zelf op schrijven. En we noemden ze nooit bij de voornaam. O nee, dat durfde je niet. Dan kreeg je wel zoveel straf! We moesten altijd netjes en beleefd zijn. Niet voor onze beurt praten en we mochten pas naar binnen en zitten als de leraar dat zei. En iedereen liep keurig netjes naast elkaar. Orde was een belangrijk woord! En als je stout was wisten ze wel hoe ze je moesten straffen. Ik heb wel met een lineaal of latje een klap op mijn vlakke hand gekregen. Dat deed heel veel pijn hoor. En je moest soms met een bord om je nek voor de klas staan. Op dat bord stond dan ezel. En op sommige scholen had je zelfs ezelsoren die je op moest. Vreselijk was dat.

Wij schreven vroeger ook heel anders. Wij hadden geen pennen en schriften. Wij schreven toen met een griffel op een lei. Een lei was gemaakt van een bepaald soort steen en er zat een lijstje om heen. Je kon daar met een griffel (dat is een soort krijtje) op schrijven. En als je lei vol was controleerde de leraar je werk en pakte je een spons en kon je de lei weer gebruiken. Weer een tijdje later kregen we wel schriften. Daarin schreven we met een kroontjespen die we in de inkt doopten. In elke schoolbank zat een potje met inkt met daarover heen een schuifje. En we hadden een eigen inktlap. Daarmee konden we de kroontjespen schoonvegen.

images-10Er was vroeger ook veel verschil tussen jongens en meisjes. We kregen zelfs andere lessen op school. Ik leerde als klein meisje al breien en naaien. Toen ik 8 jaar was kon ik al sokken breien en gaten stoppen. Jongens hoefden dat niet te leren. Zij hadden weer vaker gymnastiek. Dit hadden we meestal buiten. In de pauze waren we buiten vaak aan het hoepelen, tollen, touwtje springen, hinkelen en kaatseballen. En daarna weer naar binnen om te rekenen met het telraam en te (leren) lezen met de leesplank.

Ik keek mijn ogen dus uit bij de school van nu en ik denk dat jullie ook je ogen uitkijken als jullie gaan kijken bij een school van toen. Kom dus naar het Scheepstra Kabinet en stap terug in de tijd. Ik wens jullie heel veel plezier op mijn oude school en natuurlijk heel veel plezier in jullie eigen klas.

Groetjes van een oma