Scheepstrakabinet

Bezoek scholen

Het Scheepstra Kabinet is uitermate geschikt voor een bezoek met een schoolklas. De kinderen zitten nu ook op school en zoals alles gaat vinden ze heel normaal. Maar zo was het vroeger natuurlijk niet. Er is namelijk erg veel veranderd met jaren geleden. Maar wat is er dan veranderd? Wat waren de regels toen, hoe leerde je lezen en schrijven en waarmee deed je dat? En hoe zag een school van vroeger er uit?

Eén van de belangrijkste mensen voor het onderwijs van vroeger was Hindericus Scheepstra. Hindericus kwam uit Roden en het Scheepstra Kabinet is naar hem vernoemd. Om antwoorden te krijgen op bovenstaande vragen is dit dus een hele goede plaats om naar toe te gaan.

Joost van den Vondel

Joost van den Vondel

 

Als ze door de grote monumentale deur de oude school betreden, zetten de kinderen echt een stap terug in het verleden. De betegelde gang is precies zoals hij vroeger was. Als ze naar boven kijken, zien ze de originele gewelven net zoals de kinderen die honderd jaar geleden zagen. En aan het eind van de gang hangt een spreuk van Joost van den Vondel, die iedere oud-leerling in het geheugen gegrift staat:

Laat het kostelijkst van al
U niet roekeloos ontslippen
Dat is de tijd die snel gaat glippen
Zonder dat hij keeren zal.

 

In de gang kunnen ze vervolgens de jassen kwijt en dan allemaal in de rij, keurig netjes twee aan twee naar binnen. En de mond op slot natuurlijk want zo ging dat vroeger… Vervolgens komen ze terecht in de klas van hun opa’s en oma’s, en mogen ze op aangeven van de leraar in de oude schoolbanken plaatsnemen. Na een lesje geschiedenis mogen ze zelf ook schrijven met de griffel en de kroontjespen.

Het is zien, horen en beleven in het Scheepstra Kabinet. Een boeiende praktijkles over het schoolleven van vroeger!