Scheepstrakabinet

Activiteitenagenda

ACTIVITEITEN IN 2017

9 september: Open monumentendagen
Op 9 september is de monumentale Scheepstraschool gratis te bewonderen. Het thema van de Open Monumentendagen 2017 is Boeren, burgers en buitenlui. Daarom is er een extra expositie in de oude gang met de prachtige schoolplaten van Cornelis Jetses over het echte leven van vroeger. Tevens toont Willem Holt hier op schaal gemaakte houten boerenwagens en karren.

7 oktober: Met de juf op pad
Een prachtig aangeklede juf uit vroegere tijd neemt belangstellenden tijdens een uur durende wandeling mee naar het Roden van toen. De verhalen die ze vertelt gaan over de gebouwen en huizen rond de kerk van Roden. Wat voor functie hadden ze en wat voor interessants is er nu nog over te vertellen. En de vroegere bewoners komen ook aan bod. Mensen als dokter Pieters en de bewoners van de Havezate Mensinge. Ook komen we verschillende beelden/kunstwerken tegen op de route zoals Ot en Sien, Hindericus Scheepstra en het Vasalis monument.

Om de kosten hoeft u het niet te laten. Volwassenen betalen € 6,00. Dit is inclusief wandeling met gids, koffie/thee/ranja met iets lekkers, bezichtiging van het Scheepstra Kabinet en de Scheepstraschool. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten. Zij mogen de route meelopen maar ook onder begeleiding bij het kabinet blijven spelen.

NB Op de volgende dagen ging de juf ook al op pad dit jaar: 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus, 2 september

8 en 22 oktober Oktobermaand Kindermaand:
In oktober kunnen kinderen gratis naar het Scheepstra Kabinet. Ook is er een extra activiteit op 8 en 22 oktober. kinderen kunnen dan een ‘Takkie’ maken, het leuke hondje van Jip & Janneke.

11 november: Sint Maarten
Als het tijd is om lampionnetje te lopen zijn wij helaas allang gesloten. Maar overdag mogen de kinderen bij ons gratis op bezoek komen (en als ze het leuk vinden mogen ze ook een liedje zingen).

21 november: Symposium Jip en Janneke taal

Hele jaar: Documentaire Hindericus Scheepstra
In 2016 hebben we een begin gemaakt met een uitgebreide documentaire over het leven van schrijver, docent en pedagoog Hindericus Scheepstra. Het bestuur heeft  diverse fondsen aangeschreven om voldoende middelen bijeen te krijgen om deze documentaire te realiseren. In 2017 zullen de opnames plaatsvinden en de montage. Op 28 maart 2018, tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling, zal deze documentaire in premiere gaan. Vanaf dan is deze te zien in het Scheepstra Kabinet. De titel van de documentaire is: Hindericus Scheepstra. Schepper van Ot en Sien

PLAATSGEVONDEN ACTIVITEITEN IN 2017

31 maart: Feestelijke opening expositie Jip & Janneke
9 april: Vrienden/begunstigersmiddag
3, 10, 17, 24 mei, 7, 14, 21 en 28 juni: Rondje om de Brink 
Dit schooljaar maken de groepen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld kennis met het leven van vroeger, zo rond 1910. Door de verhalen van Ot en Sien en de familie Kymmel leren de leerlingen hoe mensen vroeger woonden, speelden, naar school gingen en welke rol het geloof speelde. Daarbij speelde de tegenstelling tussen arm (Ot en Sien) en rijk (familie Kymmel) een grote rol.

Het erfgoedproject wordt altijd afgesloten met een bezoek aan Het Scheepstrakabinet, Havezathe Mensinghe, de Catharinakerk en museum Kinderwereld tijdens het ‘Rondje om de Brink”. Daar vertellen bevlogen vrijwilligers over het leven van vroeger. De lessen en excursie zijn een initiatief van kunst en cultuur Drenthe en zorgt ervoor dat een hele generatie op school ingewijd worden in het prachtige historische centrum in Roden.

PLAATSGEVONDEN ACTIVITEITEN IN2016

14 februari: Vrienden/begunstigersmiddag
26 februari: Vrijwilligersavond
11 en 12 maart: activiteit met NLDoet – kleding maken voor Otjes en Sientjes
25 maart: Opening van de nieuwe tentoonstelling “Het Volle Leven. De collectie Van der Mei.”
23 en 24 april: Entree voor half geld tijdens het museumweekend
6 april, 20 april, 18 mei, 25 mei, 1 juni en 8 juni: Rondje om de Brink v
an Roden 22 en 29 juli, 4, 11, 18 en 25 augustus: Vrijdagmiddag = kindermiddag
2 april, 4 juni, 2 juli, 6 augustus, 13 augustus, 20 augustus, 27 augustus, 3 september, 1 oktober: Met de juf op pad
10 september: Extra expositie ‘Iconen aan de wand’ in het kader van de Open Monumentendagen.
Oktobermaand kindermaand: De hele maand oktober: Gratis terug in de tijd, naar de school van opa en oma en 2 zondagen extra (knutsel)activiteiten.
10 december: Scheepstra Kabinet op de kerstmarkt

logo_kvdZoekt u informatie over activiteiten in onze regio dan kunt u terecht op de website van de Kop van Drenthe. Deze site is sinds begin 2014 online. Toeristen en recreanten kunnen hier alle informatie van de regio vinden.