Scheepstrakabinet

Activiteitenagenda

ACTIVITEITEN IN 2018

16 Februari: Vrijwilligersavond
Ieder jaar starten wij weer op met een leuke gezellige avond voor onze vrijwilligers. Op deze avonden leren we elkaar weer wat beter kennen en is er ruimte voor informatieuitwisseling. Ook is er altijd een leuke activiteit aan verbonden. Deze activiteit blijft tot de betreffende avond een geheim…

9 en 10 maart: NLDoet
Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

In het Scheepstra Kabinet maken we deze dagen leuke dingen van Ot en Sien. Dit doen we om het Scheepstra Kabinet te promoten en Roden, het dorp van Ot en Sien. Mensen kunnen zich aanmelden vis de website van NLDoet.

28 Maart 2018: Opening nieuwe expositie ‘Dicht bij huis’ met de première van de documentaire ‘Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien’
Op 28 maart wordt de nieuwe expositie geopend ‘Dicht bij Huis’. Dit is de titel van een serie boekjes van Hindericus Scheepstra. Ook gaat deze dag de documentaire: ‘Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien’ in première.

Omdat met de documentaire een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan en het een prachtig document is geworden zal de première plaats vinden in theater/bioscoop de Winsinghhof. De rode loper leggen we uit en alle hoofdrolspelers zullen aanwezig zijn. Hierna zal het gezelschap zich verplaatsen naar het kabinet om daar de nieuwe expositie te bewonderen.

30 maart 2018 tot en met 28 februari 2019: expositie ‘Dicht bij huis’ en de documentaire ‘Hindericus Scheepstra, schepper van Ot en Sien’
In deze maanden zal in het kabinet de nieuwe expositie te zien zijn, waarbij het leven en de nalatenschap van Hindericus Scheepstra centraal staan. Dankzij de prachtige documentaire krijgt u een nog beter beeld over het leven van deze schrijver, docent en pedagoog, die zo belangrijk was voor het leesonderwijs in Nederland.

15 april: Vriendendag
“Echte vrienden moet je koesteren”.
Het Scheepstra Kabinet is trots op haar vriendenkring. Samen met onze vrienden hebben we het mogelijk gemaakt dat het Scheepstra Kabinet haar deuren opende. Samen met onze vrienden houden we Hindericus en zijn werk in ere. Samen met onze vrienden zorgen we elk jaar weer voor een nieuwe tentoonstelling. Samen met onze vrienden zijn we trots op ons dorp Roden, het dorp van Ot en Sien. Samen met onze vrienden blijven we ontwikkelen en vooruitgaan, met moderne middelen van deze moderne tijd maar ook altijd nemen we u toch even mee, terug naar vroeger, terug naar hoe het was…

En elk jaar organiseert het Scheepstra Kabinet daarom een vriendendag. U bent deze dag om 14.00 uur welkom in het Scheepstra Kabinet. Onze voorzitter zal de middag officieel openen. U kunt deze middag op uw gemak de tentoonstelling bekijken en de nieuwe documentaire over Hindericus Scheepstra. Daarnaast kunt u met ‘De juf op pad’ en halen wij de extra expositie over de ‘verdwenen scholen van Noordenveld’ weer van zolder. Deze was 2 jaar geleden al te zien tijdens de Open Monumentendagen. De middag zal tot 17.00 uur duren en zal een feestelijk karakter hebben.

11 en 18 april: Gekleurd grijs in Aktie
Gekleurd Grijs is een actief cultuurprogramma voor senioren in Drenthe.In de maand april worden verschillende kunstactiviteiten aangeboden, waar alle senioren aan deel kunnen nemen.

Op 11 en 18 april wordt daarom een extra activiteit voor 65+ georganiseerd. Voor €7,50 neemt u weer plaats in de schoolbanken, schrijft u met de griffel en kroontjespen en bekijkt de prachtige documentaire over Scheepstra die in maart 2018 in première is gegaan. De activiteit is inclusief 2 koppen koffie/thee, iets lekkers en de rondleiding.

4 mei: Het verhaal van Saartje
Saartje is een joods meisje. Zij ging in Roden naar de Scheepstraschool. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit…

Maanden mei en juni: Rondje om de Brink 
De groepen 3 en 4 van de gemeente Noordenveld maken deze maanden kennis met het leven van vroeger, zo rond 1910. Door de verhalen van Ot en Sien en de familie Kymmel leren de leerlingen hoe mensen vroeger woonden, speelden, naar school gingen en welke rol het geloof speelde. Daarbij speelde de tegenstelling tussen arm (Ot en Sien) en rijk (familie Kymmel) een grote rol.

Het erfgoedproject wordt altijd afgesloten met een bezoek aan Het Scheepstrakabinet, Havezathe Mensinghe, de Catharinakerk en museum Kinderwereld tijdens het ‘Rondje om de Brink”. Daar vertellen bevlogen vrijwilligers over het leven van vroeger. De lessen en excursie zijn een initiatief van kunst en cultuur Drenthe en zorgt ervoor dat een hele generatie op school ingewijd worden in het prachtige historische centrum in Roden.

2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober: Met de juf op pad
Een prachtig aangeklede juf uit vroegere tijd neemt belangstellenden tijdens een uur durende wandeling mee naar het Roden van toen. De verhalen die ze vertelt gaan over de gebouwen en huizen rond de kerk van Roden. Wat voor functie hadden ze en wat voor interessants is er nu nog over te vertellen. En de vroegere bewoners komen ook aan bod. Mensen als dokter Pieters en de bewoners van de Havezate Mensinge. Ook komen we verschillende beelden/kunstwerken tegen op de route zoals Ot en Sien, Hindericus Scheepstra en het Vasalis monument.

Om de kosten hoeft u het niet te laten. Volwassenen betalen € 6,00. Dit is inclusief wandeling met gids, koffie/thee/ranja met iets lekkers, bezichtiging van het Scheepstra Kabinet en de Scheepstraschool. Voor de kinderen zijn er creatieve activiteiten. Zij mogen de route meelopen maar ook onder begeleiding bij het kabinet blijven spelen.

8 en 9 september: Open Monumentendagen: Europa
Op 8 en 9 september is de monumentale Scheepstraschool gratis te bewonderen. Het thema van de Open Monumentendagen 2018 is Europa. Meer informatie hierover volgt later.

14 en 28 oktober: Oktober Kindermaand
In de hele maand oktober kunnen kinderen gratis naar het Scheepstra Kabinet. Ook is er een extra activiteit op zondag 14 en 28 oktober. Meer informatie hierover volgt later.

December: Roder Weihnachtsmarkt
De Roder Weihnachtsmarkt is een Duitse markt met een knipoog naar de feestdagen en wordt georganiseerd i.s.m. de Roder Zakenkring. Een zeer gezellig Weihnachtsmarkt met circa 100 standhouders, diverse koren en orkestjes, een kunstijsbaan van ruim 150 m2 en veel gezellige eet en drink standjes.

Ook het Scheepstra kabinet staat hier met rolletjes en kniepertjes en leuke Ot en Sien artikelen. U kunt bij onze kraam lid worden van het Scheepstra Kabinet. Onder de nieuwe leden verloten wij een prachtig kerststuk. De toegang tot de markt is gratis.

PLAATSGEVONDEN ACTIVITEITEN IN 2017

Vrijwilligersdag
31 maart: Feestelijke opening expositie Jip & Janneke
9 april: Vrienden/begunstigersmiddag
Mei en juni: Rondje om de Brink
Juni tot en met oktober: Met de juf op pad
9 september: Open monumentendagen
8 en 22 oktober Oktobermaand Kindermaand:
21 november: Symposium Jip en Janneke taal
Hele jaar: Documentaire Hindericus Scheepstra

PLAATSGEVONDEN ACTIVITEITEN IN 2016

14 februari: Vrienden/begunstigersmiddag
26 februari: Vrijwilligersavond
11 en 12 maart: activiteit met NLDoet – kleding maken voor Otjes en Sientjes
25 maart: Opening van de nieuwe tentoonstelling “Het Volle Leven. De collectie Van der Mei.”
23 en 24 april: Entree voor half geld tijdens het museumweekend
april, mei en juni: Rondje om de Brink van Roden
Vrijdagmiddag = kindermiddag tijdens de schoolvakantie
April tot en met oktober: Met de juf op pad
10 september: Extra expositie ‘Iconen aan de wand’ (Open Monumentendagen).
Oktobermaand kindermaand: Gratis en 2 extra (knutsel)activiteiten.
10 december: Scheepstra Kabinet op de kerstmarkt

logo_kvdZoekt u informatie over activiteiten in onze regio dan kunt u terecht op de website van de Kop van Drenthe. Deze site is sinds begin 2014 online. Toeristen en recreanten kunnen hier alle informatie van de regio vinden.